Monday, December 14, 2009

Blog Review 5 : Blog Buah-buahan Import

Nama Blog : Cik Epal 06
Konsep : Aktiviti harian di kolej dan rumah, serta emosi yang berpanjangan
Bahasa : Bahasa budak budak baru mumayiz
Followers : 1800++ (serius shitt)
Last Update : Baru kejap tadi kot
Rating : 2.5 bintang

----------------------------------------------------------------------------------

Tidak syak lagi, bila gua jumpa blog ini baru-baru ni, gua rasa impress. Bukan sebab blog ini menarik, atau pendekatan baru yang beliau gunakan dalam blog. Tapi disebabkan oleh bilangan followers dan hits counter. Beb, 1800++ tu. Masa mula-mula gua tengok tu ada dalam 1700 lebih macam tu sahaja. Boleh dikatakan, pertambahan follower beliau berkadar terus dengan bilangan kes-kes kematian H1N1 di serata dunia.

Hai, looks familiar?


Dengan bilangan follower yang mencanak-canak dalam waktu yang singkat, tidak dapat disangkal lagi bahawa blog ini telah menjadi satu fenomena dikalangan blogger-blogger amatur di Malaysia ini. Malah, tidak keterlaluan kalau gua katakan, blog ini pasti akan menjadi anak ikan Akak Nuffnang tak lama lagi, disebabkan potensi yang cerah untuk menjana pulangan yang lumayan dalam bidang pengiklanan.

Follower Cik Epal pula neutral. Terdiri daripada lelaki dan wanita. Mungkin juga ada kaum Akak Senduk juga, gua tak berapa periksa. Ternyata blog yang tidak seberapa ini telah berjaya menarik ramai blogger-blogger lain, yang gua pasti secara sukarela menjadi follower. Gua sangat yakin Cik Epal tidak sekali-kali ada pergi ke rumah bloggers lain malam-malam buta, letak mata cangkul kat tengkuk paksa jadi follower. Beliau bukan jenis mabuk macam tu.

Dan pastinya gua sebagai insan yang sebangsa dengan beliau tumpang berbangga dengan pencapaian beliau dalam bidang pemblogan. (pemblogan??) Gua doakan beliau dapat apa yang beliau hajatkan dalam bidang yang diceburi.

WALAUBAGAIMANAPUN.....

Masa gua merayau-rayau dalam blog beliau, gua dapati lebih dari 10 entry beliau emosi pasal orang yang mengganggu blog beliau dan bagi komen yang membuatkan beliau terasa hati. Kusss segamat mak oii..

Kita takleh salahkan Cik Epal. Adatlah Melayu memang emosional. Kuat melenting. Darah haid keluar lama. Tak tenang. Lepas tu mengaku tenang. Biasalah tu.
Dan kita tak boleh juga salahkan pengomen. Dah nama pun Melayu, mestilah hasad dengki dendam perangai puaka semua tu ada. Mereka cuma menjalankan tugas sebagai Melayu sejati. Jadi, tidak ada apa yang luar biasa.

Kata Cik Epal : Kalau lu tak suka blog gua, apsal lu masih baca blog gua dan jadi silent reader? Dan apasal pulak lu nak kecah-kecah komen gua macam pundek? Lepas tu guna anonymous pulak tu. Ni blog gua, bukan blog bapak kau dowww.. (macam kenal je blog sapa tu...)
Kata Gua : Laa.. Kalau lu taknak orang komen buruk-buruk pasal lu, lu tutup je ruangan komen. Habis cerita. Atau lu upah jelah sume orang tulis yang baik2 je. Barulah suci lu punya blog. Dan disable ajelah anonymous comment. Kan setel tu...

Kita kena ingat baik-baik. Sebagaimana kita ada hak nak tulis sesial mana pun dalam blog kita, orang lain pun ada hak nak komen buruk mana pun berkenaan dengan entry kita. Kalau taknak, bukak blog lu pada invitees sahaja. Bersih tapak kaki lu follower lu jilat. Pada gua, gua lebih appreciate orang komen negatif pasal kita, rather than penjilat-penjilat jubur yang komen macam nak ajak beromen. Contoh:

Blogger A : Sabar ajelah Cik Epal. Ignore je orang yang tak betul tu.
Blogger B,C,D,E,F....X : ~ Sama seperti di atas, tapi struktur ayat lain sedikit~
Blogger Y : Cutelah Cik Epal ni. Jom deting dengan saya nak?
Blogger Z : Yang lu emo ni aphal? Lu biar ajelah, lu buat entry sampai 10 kali macam ni, lepas tu lu claim lu tenang, kan macam sial penipu tu?

So, lu rasa komen sape yang paling ikhlas dan membina?

Tapi, gua secara peribadi, kurang bersetuju kalau komen guna anonymous. Itu serupa langgar kucing orang lain, lepas tu lari. Sebijik macam kutu yang kentut dalam LRT, lepas tu buat muka selamba sambil dengar lagu MP3. Perangai tak ada tanggungjawab macam toyol. Kenapa perlu takut nak guna identiti sebenar? Bukan polis tangkap pun. Ye ke tak?

Secara mudah, gua simpulkan di sini beberapa perkara yang menarik yang gua dapati dalam blog beliau:

1. Gambar : Kalau gambar yang diambil secara camwhore, mesti ada tatu love, atau kupu-kupu, atau bunga, atau pancaran yang silau tu di pipi. Dan kalau gambar ramai-ramai, mesti tangan cover tang pipi. Kenapa agaknya ye?

2. Cantik kan sepupu dia ni? Gua sebenarnya heran, apa agaknya tujuan dia paparkan gambar sepupu yang cantik itu? Lepas tu emo pula kalau ada kutu horny nak berkenalan. Oh ya, gambar sepupu beliau tidak di photoshopkan ye..

3. Lu perasan tak tiada satu link pun ke blog blogger lain dalam blog beliau? Sian beliau punya followers.

4. Lu perasan tak dalam entry beliau, banyak betul link yang ke entry beliau yang sebelum-sebelum ini? Kenapa agaknya ye?

5. Blog ni tiada link archive. Kalau lu nak baca entry bulan May, atau entry yang first dulu, lu kena click older post sampai nak jahanam lu punya mouse. Tu pun belum jumpa-jumpa lagi. Agak-agak lu orang kenapa?

Itu namanya strategi. Beliau kreatif, dan beliau kuat berusaha. Lu orang kerja nak busuk hati, lepas tu kuat ass-kissing. Memang sampai reput jasad lu pun takkan berjaya.

Blog ni sangat sesuai diikuti oleh blogger-blogger yang kurang humor, attention seeker, ass-kisser dan pathetic. Gua kadang-kadang kesian bila baca ruangan XXX orang sayang dekat aku.. terima kasih... Dah macam anak ayam kehilangan dara.

Citer banyak tak guna, gua dah bersedia untuk disembelih...





32 comments:

phish said...

lu mmg setail la komen blog org....mmg cm harem je gua bc blog die...celah mn ramai followers pon gua x phmm...die bomoh agaknyer..hahaha..ayat tipikal melayu..

eJAI said...

haha..ayat lu mmg cam palat...kahkahkah...gune mandrem ka dpt follower rmai itu mcm?kahkahkah

ana said...

hahahahahhahahahahahahahahaha mantap seyh

mahathir.mohamad said...

aku baru melawat blog cik epal tue..
mmg cam haram...

Imn said...

Thumbs upp broo , hahaha
Pelapis nii

hafizshinchan said...

"Ni blog gua, bukan blog bapak kau dowww.. (macam kenal je blog sapa tu...)"

Ei u ni...i khennal tauwww ni blog sapppe...ahaks.

cik EPAL said...

uihh..terima kasih for this entry ;)

e k i n . said...

uish, tak baik mengutuk...berdosa.

Brader Diego said...

ph : Setuju. Kemelayuan lu memang terserlah. hehe

eJa : Gua cuma bergurau, usik usik sedikit je

Ana : Hahahaharun..

Mahathir : Terima kasih Tun sebab sudi melawat blog gua ini

Imn : hehe..

Hafiz : Stick to being GAY. hehehe

Cik : u r welcome ;)

ekin : ekin mawi ke ni?

Nurul Harun said...

apa ni sebut nama ayah I? suka2 je!!!

Eh, ish2. Dasat betul buat review!
Tp cm..errr..cool gak dia ni. hehehe. :D

Luca De Ketiak said...

gua baru jumpe satu blog baru nak up nak tiru blog si epal ni. stok letak gambar kat entry2 dia.

lucadeketiak.blogspot.com

lu try tgk2..

Aminah said...

cilakak...sempt lu selit blog gua....gua santau lu br thu...

Mommy Lyna said...

Walaupun tadak apa nak cakap tapi hatiku bagai dirobek2 mau k0men.

Apsal disable an0mimus nyah. Tepaksa mak mengaku mak ada kat sini n0ks. Polower mak musti tak caya mak sekeji ini.

Brader Diego said...

Nurul : Er.. Yang gua panggil ni Harun adik ipar jiran gua. Belum baligh lagi

Luca : Kenapa gambar di blog tu semua jantan je? Akak senduk plz..

Aminah : jgn beb. Perbuatan itu terlalu ngeri buat gua

Hotmom (oppss) : Nape takde link blog tu nyah?

Mommy Lyna said...

link ape pulak ye nok....

kardio said...

nape ak tgk blog epal tu okey jek? tu ade jek die buat link kengkawan die. tak caye cube ko tgk. ada 3 orang lagi sekaligus. b4 ko review tu, buatle homework sket, jangan pakai hentam je. ko jugek yang malu

adrinaqamarina said...

owh...
kte pon knal gak cikepal tu...
bukan kenal cam ne...
de gak penah usha blog dye...
yuhu~
u citer sal dye kat sni...
dye tau ke?
huhu~
kasi tau kang...
=)

adrinaqamarina said...

opss...
dye da tau eh...
tapi best la bce ur post...
klakar...
paling cannot go yg sal mak nyah tu...
memang klakar abes...
=)

Brader Diego said...

Kardio : Baguslah camtu

Adri : Thanks. Swit sangat u ni. Tak sampai ati pulak nak guna gua-lu

adrinaqamarina said...

erk???
adri?
adakah itu shortform bg nme sy?
hoho~
no hal je kalo na gua lu pon...
gue ngak kesah la...
=)

cik EPAL said...

kalau dengan saya..nak guna gua lu tak??? apatah eden raso ekau ni best untuk berkwan.... :)

cik EPAL said...

ala...brader ni...kalau breder punya blog pemes...dah lama dah lagi popular cik epal tu..wakakakaka :D

cik EPAL said...

2.5 bintang je?? bagi lebih sikit la brader...biar sesuai dengan konsep bintang bintang di muka..wakaka :D

p/s: lama pulak singgah dok blog ni....

zf_zamir said...

bro..dia sound lu punya follower la plak..siap banding dgn dia punya plak..hahahahahahahahahahaha

Brader Diego said...

adri : nama panjang lu agak aneh dan sukar disebut. hehe

cik : boleh je :)

zf : hehehe.. gua memang tarak hal punya.

adrinaqamarina said...

aduh...
see...
awak da pggil wa lu...
kan3???
actually tu bukan nme sebenor pon...
nme sebenor ag pnjg...
=)

cik EPAL said...

huakakaka...gua pon tara hal punya bro... :D

cik EPAL said...

phish: tak main la bomoh bomoh...kita main dukun la baru best...wakakaka


(eh! aku macam blogger jemputan je dekat sini)

hakkk :D

cik EPAL said...

serious paling banyak banyak review orang buat sal cik epal tu...bro punya review paling meletup...eden baca tergelak gelak tebahak bahak sampai keluar kahak...extreme tak bro?? wakaka :D

bella said...

banyak2 blog yang aku bace(xbyk pun sbb aku xsuke bace blog orang dan dah bbrape kali buang blog sndri), blog ni pling byk buat aku ketawa!!
aku mmg nyampah bace orang ngutuk2 ni tapi
aku suke ketawa sbb kelakar brader ni!!

kalau aku jupe kat dunia realiti die penyenyap je aku penampar je die!!
sumpah aku suke xsuke orang yg kat cyber je daring tapi kat dunia realiti konek kecik!!!

Brader Diego said...

err... gulpp..

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) said...

selepas december 20, 2009, komen ini muncul pada 26 jan, 2010.

ahhahahaha.

tergatal jugak laa tangan neh nak menaip komen.

lu mmg sempoi. ayat mmg best. provoke tarak, ikhlas je yg byk.

wa suka. mungkin sebab wa dah makin menyampah tengok mereka2 yang mudah melantun tak kira laa kat blog ke, fb ke, utube ke, yang bila terasa dikutuk sikit, terus melompat2 ke sana sini menghantar komen keji-caci-maki berderet-deret - kalo tak komen dia panjang berjela, sah komen dia tak kurang dari 5.

haha.