Wednesday, December 30, 2009

Citer Banyak Memang Tak Guna

Menyesal betul gua tukar layout blog gua.

Sekarang ni gua rasa blog gua macam tak sebati dengan jiwa gua.

Gua akan jadikan azam tahun baru 2010 untuk carik layout lama blog gua. Tak jumpa pulak gua carik tadi.....

Tuesday, December 29, 2009

Malas macam tiang

Gua memang dah terlalu malas sekarang ni.

Dah level kalau makan kuaci tu, dah takde buang kulit lagi dah, terus pakai telan je.

Gua pun tak tau apa cer.

Ada tak ubat untuk menyakit malas macam gua ni?

Sunday, December 20, 2009

Barang Tercicir 2


Kot ye pun dah tak sayang adik angkat, janganlah sampai buang kat tengah panas. Carik lah tempat yang redup sikit.

Siapa yang nak bertanggungjawab kalau beliau mengidap heat stroke ke nanti?

Monday, December 14, 2009

Blog Review 5 : Blog Buah-buahan Import

Nama Blog : Cik Epal 06
Konsep : Aktiviti harian di kolej dan rumah, serta emosi yang berpanjangan
Bahasa : Bahasa budak budak baru mumayiz
Followers : 1800++ (serius shitt)
Last Update : Baru kejap tadi kot
Rating : 2.5 bintang

----------------------------------------------------------------------------------

Tidak syak lagi, bila gua jumpa blog ini baru-baru ni, gua rasa impress. Bukan sebab blog ini menarik, atau pendekatan baru yang beliau gunakan dalam blog. Tapi disebabkan oleh bilangan followers dan hits counter. Beb, 1800++ tu. Masa mula-mula gua tengok tu ada dalam 1700 lebih macam tu sahaja. Boleh dikatakan, pertambahan follower beliau berkadar terus dengan bilangan kes-kes kematian H1N1 di serata dunia.

Hai, looks familiar?


Dengan bilangan follower yang mencanak-canak dalam waktu yang singkat, tidak dapat disangkal lagi bahawa blog ini telah menjadi satu fenomena dikalangan blogger-blogger amatur di Malaysia ini. Malah, tidak keterlaluan kalau gua katakan, blog ini pasti akan menjadi anak ikan Akak Nuffnang tak lama lagi, disebabkan potensi yang cerah untuk menjana pulangan yang lumayan dalam bidang pengiklanan.

Follower Cik Epal pula neutral. Terdiri daripada lelaki dan wanita. Mungkin juga ada kaum Akak Senduk juga, gua tak berapa periksa. Ternyata blog yang tidak seberapa ini telah berjaya menarik ramai blogger-blogger lain, yang gua pasti secara sukarela menjadi follower. Gua sangat yakin Cik Epal tidak sekali-kali ada pergi ke rumah bloggers lain malam-malam buta, letak mata cangkul kat tengkuk paksa jadi follower. Beliau bukan jenis mabuk macam tu.

Dan pastinya gua sebagai insan yang sebangsa dengan beliau tumpang berbangga dengan pencapaian beliau dalam bidang pemblogan. (pemblogan??) Gua doakan beliau dapat apa yang beliau hajatkan dalam bidang yang diceburi.

WALAUBAGAIMANAPUN.....

Masa gua merayau-rayau dalam blog beliau, gua dapati lebih dari 10 entry beliau emosi pasal orang yang mengganggu blog beliau dan bagi komen yang membuatkan beliau terasa hati. Kusss segamat mak oii..

Kita takleh salahkan Cik Epal. Adatlah Melayu memang emosional. Kuat melenting. Darah haid keluar lama. Tak tenang. Lepas tu mengaku tenang. Biasalah tu.
Dan kita tak boleh juga salahkan pengomen. Dah nama pun Melayu, mestilah hasad dengki dendam perangai puaka semua tu ada. Mereka cuma menjalankan tugas sebagai Melayu sejati. Jadi, tidak ada apa yang luar biasa.

Kata Cik Epal : Kalau lu tak suka blog gua, apsal lu masih baca blog gua dan jadi silent reader? Dan apasal pulak lu nak kecah-kecah komen gua macam pundek? Lepas tu guna anonymous pulak tu. Ni blog gua, bukan blog bapak kau dowww.. (macam kenal je blog sapa tu...)
Kata Gua : Laa.. Kalau lu taknak orang komen buruk-buruk pasal lu, lu tutup je ruangan komen. Habis cerita. Atau lu upah jelah sume orang tulis yang baik2 je. Barulah suci lu punya blog. Dan disable ajelah anonymous comment. Kan setel tu...

Kita kena ingat baik-baik. Sebagaimana kita ada hak nak tulis sesial mana pun dalam blog kita, orang lain pun ada hak nak komen buruk mana pun berkenaan dengan entry kita. Kalau taknak, bukak blog lu pada invitees sahaja. Bersih tapak kaki lu follower lu jilat. Pada gua, gua lebih appreciate orang komen negatif pasal kita, rather than penjilat-penjilat jubur yang komen macam nak ajak beromen. Contoh:

Blogger A : Sabar ajelah Cik Epal. Ignore je orang yang tak betul tu.
Blogger B,C,D,E,F....X : ~ Sama seperti di atas, tapi struktur ayat lain sedikit~
Blogger Y : Cutelah Cik Epal ni. Jom deting dengan saya nak?
Blogger Z : Yang lu emo ni aphal? Lu biar ajelah, lu buat entry sampai 10 kali macam ni, lepas tu lu claim lu tenang, kan macam sial penipu tu?

So, lu rasa komen sape yang paling ikhlas dan membina?

Tapi, gua secara peribadi, kurang bersetuju kalau komen guna anonymous. Itu serupa langgar kucing orang lain, lepas tu lari. Sebijik macam kutu yang kentut dalam LRT, lepas tu buat muka selamba sambil dengar lagu MP3. Perangai tak ada tanggungjawab macam toyol. Kenapa perlu takut nak guna identiti sebenar? Bukan polis tangkap pun. Ye ke tak?

Secara mudah, gua simpulkan di sini beberapa perkara yang menarik yang gua dapati dalam blog beliau:

1. Gambar : Kalau gambar yang diambil secara camwhore, mesti ada tatu love, atau kupu-kupu, atau bunga, atau pancaran yang silau tu di pipi. Dan kalau gambar ramai-ramai, mesti tangan cover tang pipi. Kenapa agaknya ye?

2. Cantik kan sepupu dia ni? Gua sebenarnya heran, apa agaknya tujuan dia paparkan gambar sepupu yang cantik itu? Lepas tu emo pula kalau ada kutu horny nak berkenalan. Oh ya, gambar sepupu beliau tidak di photoshopkan ye..

3. Lu perasan tak tiada satu link pun ke blog blogger lain dalam blog beliau? Sian beliau punya followers.

4. Lu perasan tak dalam entry beliau, banyak betul link yang ke entry beliau yang sebelum-sebelum ini? Kenapa agaknya ye?

5. Blog ni tiada link archive. Kalau lu nak baca entry bulan May, atau entry yang first dulu, lu kena click older post sampai nak jahanam lu punya mouse. Tu pun belum jumpa-jumpa lagi. Agak-agak lu orang kenapa?

Itu namanya strategi. Beliau kreatif, dan beliau kuat berusaha. Lu orang kerja nak busuk hati, lepas tu kuat ass-kissing. Memang sampai reput jasad lu pun takkan berjaya.

Blog ni sangat sesuai diikuti oleh blogger-blogger yang kurang humor, attention seeker, ass-kisser dan pathetic. Gua kadang-kadang kesian bila baca ruangan XXX orang sayang dekat aku.. terima kasih... Dah macam anak ayam kehilangan dara.

Citer banyak tak guna, gua dah bersedia untuk disembelih...





Wednesday, December 9, 2009

Preview : Blog Review 5

Sedang gua asyik memerhatikan dua ekor cicak bersetubuh di siling rumah gua, henfon gua berbunyi dengan bunyian yang ringkas. Serta merta gua tau yang ada mesej baru masuk. Gua bingkas perlahan-lahan menuju ke arah henfon yang ada mesej yang tertera seperti yang berikut:

"beb, malam ni waktu yang sesuai lu review blog cik epal" dari pengirim yang gua terpaksa rahsiakan di sini.

Lahanat apa pula ni? Apa kejadah pula gua kena review blog buah-buahan import pula?

"Bagitau gua address dia" reply gua pendek.

"Kalau tak silap cikepal06" reply pengirim yang gua terpaksa rahsiakan tersebut.

"Ok"

Masa tu gua kat kampung gua kat Muar. Oleh kerana bekalan internet agak terhad di sana, gua tunggu sampai gua balik KL baru gua cuba buka. Itu pun setelah beberapa hari. Gua agak malas tatkala itu. Blogging bukan gua punya hobi yang tegar, bukan juga aktiviti mengisi masa lapang, jauh sekali untuk menjana pendapatan.

Pertama kali gua buka blog ini, gua cuba baca barang satu dua entry. Lepas tu gua tutup page blog ini. Tiada apa yang menarik, dan gua tak tertarik langsung untuk buat review. Blog terlalu biasa. Boleh jumpa di mana-mana.

Ianya bukan blog idealogi moden seperti Melayu Minimalist, bukan juga memaparkan penceritaan pengalaman unik seperti Brader Askar, tidak sepanas blog Hotmum, tiada garapan menjamit jiwa seperti Fynn, apatah lagi tidak menghiburkan seperti Abang Loyer. Blog ini tiada apa-apa yang istimewa.

Gua cuba mencari bahan-bahan review yang lain. Yang boleh gua review sepuas-puas hati tanpa belas kasihan. Tapi dalam banyak-banyak blog yang gua jumpa, ada juga beberapa blog owner yang membuat link kepada blog buah-buahan import ini.

Gua kembali ke blog buah-buahan import semula. Gua memaksa diri gua untuk membaca sekurang-kurangnya 10 entry. Dan akhirnya gua ada sesuatu yang boleh di tulis.

Monday, December 7, 2009

Barang Tercicir!!!


Minggu lepas masa gua menaiki kenderaan gua di area Jalan Tun Razak, gua ternampak benda yang aneh kat atas jalan. Sangkaan awal gua adalah selipar Nike. Makin gua rapat dgn tempat kejadian, barulah gua nampak benda alah ni rupanya Channa Micropeltes. Ada ke member gua cakap ni adalah Channa Striatus. Tak logik langsung.

Ikan ni masih bernyawa masa gua jumpa. Bak kata pepatah, nyawa-nyawa ikan, gitewww.

Gua telah bersusah payah menangkap ikan tersebut dan bawa balik rumah. Jadinya, lu orang tolonglah hebah-hebahkan kat rakan taulan, siapa yang ada tercicir ikan Channa Micropeltes kat area Jalan Tun Razak supaya kontek gua. Ikan tersebut masih dalam keadaan baik, cumanya beku sikit. Oh ya, ikan ni dah tinggal bahagian pinggang ke bawah sahaja. So, cepat-cepatlah bertindak ya uolls...

Wednesday, December 2, 2009

Blog Review 4 : Blog Lelaki yang Seluk Tangan Dlm Seluar Dan Mengeluh "Kenapalah Mak Ada Barang Ini?"

Nama Blog : meriahuoll
Konsep : Cerita-cerita, ngumpat-ngumpat, cubit-cubit, lari-lari
Bahasa : 100% dijamin bahasa pondan yang tulen
Followers : Dalam 390++
Last Update : 1 Dec 2009
Rating : 7 bintang

----------------------------------------------------------------------------------


Gua sebenarnya lama juga tercari-cari blog pondan yang seronok untuk di review. Akhirnya gua jumpa juga blog ini. Ada request dari brader Hapischan untuk review blog beliau, tapi setelah gua amati, blog beliau lebih cenderung kepada gaya hidup seorang Gay. Gua memang dah pasang niat awal-awal, untuk blog ke-4 yang gua review mesti blog pondan. Gua harap bila brader Luca baca entry gua kali ini, beliau boleh terus duduk tahiyat akhir tanda kesyukuran.

Pondan - atau juga dikenali sebagai bapok, maknyah, arbot, abang-patah, sotong, aqua, lembut, mama lafenga - adalah golongan yang hidup dua alam. Mereka adalah golongan yang dilarang sama sekali untuk digomol sama ada dari depan ataupun belakang, secara sengaja atau tidak, secara paksa atau rela. Tapi kalau dah terpaksa nak buat macam mana kan?

Dalam berpuluh-puluh blog pondan yang available, inilah yang paling menepati citarasa gua - elegen, hepp, ajaib, fani, dan yang paling penting mestilah penuh dengan unsur-unsur pondan.
Apa neraka kah yang dimaksudkan dengan unsur-unsur pondan?

1. Terdapat banyak perkataan yang dipetik dari bahasa pondan seperti Uollz, Gitew, Weolls, Itew, Sentapp, Lariiiiii, Yang Adooo, Pengsannnn dan sebagainya. Dalam blog ini kalau lu orang peratikan kat belah kanan, siap ada kamus dwibahasa lagi untuk translate dari bahasa pondan kepada bahasa melayu pasar.
2. Blog mesti hepp - berwarna warni, penuh gambar, penuh dengan link ke web lain dan lain-lain lagi.
3. Bahasakan diri sebagai MAK, MEK atau AKAK. Tak pernah pulak gua jumpa pondan bahasakan diri sebagai ABANG GAGAH atau BRADER MASKULIN.
4. Jujur dalam penulisan - perkataan seperti konek, puki, jalang, betina, bontot dan sebagainya adalah rilek-rilek saje boleh wujud dalam penulisan mereka. Blog ni tak ada disclaimer, so pandai-pandai lu oranglah nak baca ke tak...

Nama blog yang gua review adalah meriahuoll. Apa neraka kah maksudnya? Simple. meriah+you+all digabungkan menjadi satu ditambah dengan sedikit bahasa pondan. Dan perkataan yang ala-ala sebegini bunyinya bersepah-sepah dalam blog beliau.

Blog ini mengisahkan tentang kehidupan diri beliau sebagai pondan yang tegar. Nama panggilan beliau adalah AKAK SENDUK. yaa.. akak senduk. Di blog beliau ada explain kenapa beliau bubuh nama itu. Tapi mungkin juga sebab beliau pernah bertarung dengan ular senduk masa zaman lelaki dulu-dulu. Atau mungkin itulah nickname pertama beliau masa zaman-zaman MiRC dulu. Hanya beliau yang boleh menjawabnya.

Beliau stim melihat lelaki berwajah jambu. Atau yang badan ketul-ketul. (Ni gua kasik tips kat brader Luca, kot-kot berminat). Kerja dengan syarikat penerbangan dalam negara sebagai lebih kurang kerani merangkap opis boy. Gua saspek, awalnya mesti dia apply kerja jadi pramugari, tapi oleh kerana kantoi cik nek* dia masih terjojol keluar masa buat body check, maka tak lepas di situ.
(* sila refer kepada kamus pondan di blog beliau)

Tak ketinggalan cerita tentang famili beliau, pengalaman diusik daripada orang sekeliling, pengalaman dengan pondan-pondan yang lain dan banyak lagi. Kalau lu orang nak cari macam mana rupa paras sebenar Akak Senduk ni, lu orang kena rajin geledah blog beliau ni. Gambar beliau agak terhad. Sekali imbas memang iras-iras Hanis Zalikha pun ada. Ini bukan gurau suka-suka ni. Gua serius. Gua punya iman pun goyang beb. Tapi kalau dah usha dalam-dalam, rupa-rupanya beliau ni saling tak tumpah macam beruang paya.

Oh ya, jangan pula lu orang terkejut tengok meter counter blog ni lebih dari 340,000 visitors. Kalau gabung blog SEMBANG KENCANG + HILANG PUNCA pun belom tentu boleh lawan visitor si pondan ni. Lu orang jangan main-main.

Gua secara peribadi menganggap blog ni agak menarik dibaca jika lu orang ingin duduk santai-santai sambil minum air kelapa yang taruk payung kecil di gelas. Menggunakan gaya bahasa standard bagi pondan, beliau bijak memanipulasikan minda pembaca untuk menghayati isi hati pondan yang sebenar. Sampai kadang-kadang tu, lu sampai boleh rasa yang lu ni pondan jugak.

Blog ini juga bagus dijadikan rujukan oleh detektif-detektif yang ingin menyamar menjadi pondan demi menangkap penjenayah. Kepada lu orang yang rasa diri ada ciri-ciri pondan dan ingin menjadi pondan tulen, nah inilah peluang lu orang. Gua sajeskan lu baca sampai khatam dua round, lu dah boleh grad dalam pengajian bahasa pondan.

Gua pun rasa gua dah masuk sikit-sikit dengan bahasa ini. Gua nak try ulangkaji sikit :

"" Hey uolls, nape uolls bizi body sangat kat blog Mak ni haa? Mak nak merendek pun tak senang. ahaks. Gitewww.. Memang tak senang pun, hari inew kan Mak bawak sorang anak ikan tu, dia punya bontottt.. dah dekat sama dengan saiz gajah afrika uolls.. Meletup uolls. Gitewww... Tapi Mak suka uolls.. Cumanya Mak tak tahan dengan dieww punya bau. Bau mayat pun seronok lagi uolls. Mak tadi dah hampir pengsannnnn.... ""



Tiba-tiba gua rasa gampang pula...

Tuesday, December 1, 2009

Hari Raya Edisi Istimewa 2 : Lepat Long

Ini kali memang bukan lu orang punya salah kalau tak pernah dengar binatang apakah ia 'Lepat Long'. Adakah ianya merbahaya? Mana mau dapat? Macam mana rupanya? Adakah ianya haiwan pemangsa ataupun sejenis reptilia berdarah panas?

Gua kasik hint. Benda ni adalah sejenis makanan yang rare, susah mau dapat. Terdapat lebih sikit dari 0.1% penduduk Malaysia ni yang bertuah dapat merasai keenakan lepat long ini. Lu orang berpeluh-peluh search kat google ataupun wikipedia, memang jangan harap lu orang bole jumpa info tentang barang ini. Kalau ada pun, google akan link kan lu orang ke blog gua. Gua agak ajelaa..

Makanan ini berasal dari area yang penduduknya padat terdiri dari suku kaum bugis. Macam glemer kat area Kluang / Pontian. Ianya juga dikenali dengan nama Lepat Luih. Walaupun bapak gua orang jawa, tapi beliau berjaya mendapatkan resepi rahsia ini daripada arwah Datuk Nenek gua. Mana arwah dapat resepi tersebut, gua pun tak pernah selidik.

Lepat Long yang dah serender untuk dikunyah hidup-hidup


Di rumah gua, benda ni akan wujud 2 kali setahun, iaitu masa Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji. Tapi benda ni bukan sejenis barang yang turun dari langit, tau-tau saja dah ada terhidang atas meja. Ni barang memerlukan beberapa proses yang berturutan dan komitmen yang solid dari para tukang pembuatnya.

1. Mula-mula tanak pulut campur sikit pulut hitam




2. Bubuh dalam acuan berbentuk 3 segi prima. Letak secara manja atas daun pisang yang muda remaja, yang terbaik daun pisang yang tengah bergulung lagi. Dan mana mau dapat acuan kayu tu? Buat sendiri beb. Kat Tesko tak ada jual benda ni.




3. Lipat daun fit-fit ikut bentuk badan pulut tu. Lipatan tu biar semenggah agar kelihatan anggun bila dah masak nanti




4. Pilih dalam 6-7 unit dan susun seperti kedudukan di atas. Kasik rapat habis sampai tak ada ruang nak gurau-gurau sesama mereka. Lelaki yang tangan berurat-urat lebih diutamakan untuk buat kerja ini




5. Gulung dalam daun pisang lagi. Kalini, daun tu pilih daun yang tua dan keras. Tua pun keras lagi beb. Tak macam lu orang, muda-muda lagi pun lembik.




6. Lepas tu potong lebihan-lebihan di atas dan bawah, sebelum ikat guna tali rafia. Apsal gua tak tunjuk cara mengikat? Sebabnya, tangan gua ada 2 sahaja. Tangan kiri untuk pegang, tangan kanan untuk mengikat. Takkan gua nak pegang kamera guna telinga pulak?




7. Lepas siap, kena hantar ke supervisor untuk buat pemeriksaan kualiti terakhir. Dalam kes ni, supervisor kualiti kantoi tertido waktu bekerja


Lepat long paling mari kalau makan dengan kuah kacang, ayam masak kicap dan rendang daging korban. Dia punya nikmat memang tak ada perkataan boleh terangkan. Kasik senang cerita, kalau dapat makan benda ni memang boleh terus duduk tahiyat akhir sambil berguguran air mata. Sedap betul.

Jadi, agak-agaknya sampai generasi mana makanan ini akan wujud? Adakah menjadi tanggungjawab gua untuk memastikan generasi akan datang dapat merasai benda ni? Ataupun dalam masa 20 tahun akan datang, orang dah makan piza dan kentaki sebelum sembahyang raya?

Citer banyak tak guna, lu orang pikirlah sorang-sorang...

Thursday, November 26, 2009

Blog Review 3 : Blog Putih Suci Murni

Nama Blog : Jiwa Kacau
Konsep : Tak kelihatan
Bahasa : Ada sedikit bahasa Melayu dan sedikit bahasa Inggeris.
Followers : Tak kelihatan

----------------------------------------------------------------------------------

Jiwa gua dah setat kacau sejak melayari blog ini. Adakah mata gua dah kabur, atau blog ni memang betul-betul kosong?

Boleh korang tolong verify kan tak?

Monday, November 23, 2009

Macam Mana Mau Mendapatkan Minyak (5M) - Episod 1

Jabar Talibun (atau nama komersialnya JT) sedar yang bukan senang nak meyakinkan bos-bos besar yang rata-rata berkepala botak dan berperut buncit tu tentang results studynya. Maklumlah dia cuma berpengalaman 3 tahun dalam industri minyak and gas ni. Tapi JT sudah membuat persiapan sebaik mungkin untuk sesi presentation kali ini.

Dua minggu lepas, teruk juga JT kena hentam oleh sorang bos botak bertali leher senteng itu. "model yang kau generate ni tak cukup kental di mata aku" komen si botak. Padahal, sampai terkeluar urat-urat tengkuk JT nak siapkan kerja yang dikasi last minit tersebut. Sedap-sedap saja claim keje dia buat tak kental. Supervisor dia pula, langsung tak cover line. Tercungap-cungap jugak JT menjawab sorang-sorang diri.

Sebagai seorang Geologist di kompeni minyak yang besar, tugas JT lebih kepada pencacai yang membuat prediction tentang potensi kehadiran minyak dan gas di sesuatu lokasi. Lokasi kali ini adalah di luar perairan Terengganu, lebih kurang 180km dari persisiran pantai.

Beberapa bulan lepas, sebijik kapal telah dibayar dengan harga US$100k sehari, semata-mata nak buat survey seismik di lokasi tersebut. JT terpaksa jugak naik kapal tersebut untuk memantau aktiviti seismik. Muntah-muntah memang tak payah ceritala. Sampai dah tak ada benda dalam perut untuk dimuntahkan. Maklumla, musim-musim peralihan tengkujuh ni, ombak memang lain macam dia punya ganas. Nasib baik JT penah membaca blog Lyana sebelum ni, sebagai persiapan untuk membiasakan diri dalam arena muntah-muntah.

Data dari kapal inilah yang menjadi sumber JT untuk generate model 2-D telaga minyak yang dalamnya kira-kira 3km dari dasar laut. Daripada model JT, nampak macam ada banyak minyak dan ada sedikit gas. Risau jugak JT, kalau buatnya silap, memang takde cerita banyak. Terus kena resign dan buat kerja lap tingkap KLCC la jawabnya.

Tujuan presentation JT kali ini adalah untuk meyakinkan bos-bos besar tentang potensi kehadiran minyak dan gas di lokasi itu, seterusnya mintak bos meluluskan bajet dalam lingkungan USD$15million sahaja untuk project drilling cuba-cuba. Setakat buat seismik je, mana boleh makan beb. Trylah korek laut tu dulu tengok macam mana. Ada minyak ke tak. Daripada aktiviti drilling cuba-cuba inilah, baru boleh buat log, amek sampel tanah, pasir, minyak, dan apa-apa yang ada dalam tanah tu.

Presentation setat pukul 2.30 petang. Tapi pukul 2 lagi JT dah duduk menganggur sorang-sorang kat depan bilik mesyuarat. Semua perkakas dah siap sedia. Laptop, thumbdrive, presentation print-out, pen, planner. Pakaian JT pun semat semacam hari itu. Baju seluar digosok tajam-tajam sejak malam tadi menggunakan sterika stim penesonik. JT berjalan hari ini pun kover-kover. Takut berkedut pula baju seluar. Rambut tersisir rapi. Entah banyak mana minyak bond pekat yang dia pakai hari tu, JT pun terlupa nak kira. Kes kalau burung hinggap kat kepala pun belum tentu bergerak rambut dia. Talipinggang G2000 yang dibeli masa sale Deepavali tuhari membalut kemas pinggangnya. Tali leher pula.. eh.. "mana tali leher aku??"

JT dah menggelabah ya amat. macam mana dia boleh tertinggal tali leher keramatnya itu. Jam sudah menunjukkan pukul 2.20. Lagi 10 minit mesyuarat yang menentukan masa depan kompeni, dan juga masa depan dirinya itu akan bermula.

JT menimbang masak-masak keputusan yang ingin dibuatnya. Dia boleh sahaja masuk ke bilik mesyuarat tanpa tali leher, tapi potensi untuk kenyang kena maki amatlah cerah. JT pula boleh kembali ke tempatnya yang berada 22 tingkat di bawah untuk mengambil tali lehernya, tapi sah-sah akan masuk lewat. Tetap akan dibelanja maki-makian percuma oleh si botak-botak yang mulut tak penah diinsuranskan itu.

JT tersepit antara 2 keputusan sukar. Dia sedar dia perlu membuat keputusan dengan kadar segera

*
*
*
*
*
*

Tepat jam 3.45, Jabar Talibun melangkah keluar dari bilik mesyuarat tersebut. Terdapat beberapa orang yang sedang menunggu untuk dimaki dalam mesyuarat sedang berada diruang menunggu betul-betul di luar bilik tersebut. Mata mereka tak berkelip-kelip memandang fesyen berani mati yang digayakan oleh JT.

JT berjalan perlahan-lahan ke arah meja kerani perempuan yang berhampiran.

"Terima kasih ye sebab pinjamkan saya SHAWL ni. Sejuk sangat bilik mesyuarat tu tadi" ujar JT sambil memulangkan shawl ropol-ropol kepunyaan gadis tersebut yang melilit di lehernya sebentar tadi.

"Tak mengapa. Cantik kan shawl ni? Saya order dari blog Macham Iz" balas gadis tersebut.

JT tak mengendahkan perkara picisan itu semua. Dia lebih memikirkan tentang kesudahan mesyuarat sebentar tadi. JT terus melangkah dengan gaya maskulin menuju ke arah lif berhampiran. Dibibirnya terukir secebis senyuman.

Sunday, November 22, 2009

Pakcik Misai Yang Cool

Lebih kurang setahun lepas, gua ada pergi satu pulau kecil kat perairan sabah yang bernama Labuan. Tempat ni terkenal sebagai pelabuhan barang-barang untuk industri oil and gas, dan juga tempat horey-horey pada waktu malam.

Gua kena pergi tempat yang bernama Labuan Supply Base - LSB untuk setelkan misteri barang yang lenyap tiba-tiba. Hairan betul pump yang seberat 2MT pun boleh hilang. Setau gua, toyol tak minat curi barang-barang macam ni. Kalau nak pun memang tak larat pun nak pikul seko-seko.

Sampai kat pintu LSB, gua kena pergi register dulu kat brader guard. Hari itu, pakcik Munir, brader misai tebal yang bertugas. Beliau adalah penduduk Labuan yang tegar. Bila gua hulur IC, dia belek-belek dan bertanya dengan penuh minat.

"Kau orang dari mana?"

"Dari KL pakcik"

"Oh, KL. Jauh betul tu. Naik belonla ke sini?"

"Benar tu pakcik" jawab gua pendek. Orang-orang sana panggil kapal terbang = belon.

"Anak sedara pakcik, Bidin pun kat KL sekarang ni. Kau pernah jumpa dia?"

Time ni gua dah setat konfius. "Alamak, susah sikit nak jawab soalan pakcik tu. KL ni besar"

"Yeke. Ko duduk kawasan mana?"

"Saya kat area Ampang. Bidin tu duduk kat mana pakcik?"

"Dia kat pulau pinang"

Muka pakcik Munir maintain serius. Tiada bibit-bibit gurauan yang terbit dari wajah beliau.

Dan gua cuma mampu bantai gelak dalam hati saja...

Wednesday, November 11, 2009

Blog Review 2 : Kecintaan Agung yang Outdated

Nama Blog : Lyana Hisyam
Konsep : Kisah pelayaran cinta remaja yang mendalam
Bahasa : Melayu yang sopan dan menitik beratkan tatabahasa yang kudus
Followers : Tak kelihatan

----------------------------------------------------------------------------------

Gua jumpa blog ni secara tak sengaja setelah klik link demi link blog-blog di luar sana. Pada mulanya, blog ni kelihatan typical sahaja di mata kasar gua. Tapi setelah gua menggeledah entry-entry beliau, ternyata sangkaan gua meleset. Dan mengunjungi blog ini adalah antara keputusan yang paling menyesal yang pernah gua buat dalam hidup gua.

Kalau lu orang ada terasa mahu layan blog ni, gua mahu menabur bakti kepada lu orang dengan memberi kata-kata hikmat - 'tolong bawa sekali baldi, besen, tong sampah, atau apa-apa barang yang boleh menampung muntah luorang'. Kalau malas, bawak luorang punya laptop masuk toilet sekali. Gua taknak bertanggungjawab kalau lu termuntah atas rambut hosmet lu.

Secara amnya, penulis mahu mengetengahkan nilai-nilai murni kepada pembaca blog serta meluahkan apa yang terbuku dihati beliau terhadap dunia luar. Beliau adalah seorang yang mengidam untuk hidup di dunia yang sempurna tanpa cacat cela, of course bersama-sama kekasih hatinya yang diwar-warkan hensem macam orang nepal yang berkulit cerah.

Antara yang gua dapat tangkap dalam blog ini adalah:
(1) Puisi cinta yang mendalam terhadap kekasihnya - gua dengar memori lane dah claim copywrite utk cedok puisi ni bubuh dalam kad raya jiwang jiwang
(2) Kisah keluar deting secara romantis - sebijik macam filem baru yusop haslam nak keluarkan
(3) Kisah kekasih kena kacau adik junior - sangatlah motherfoker cerita ini. Gua hampir kelar leher sendiri ketika membacanya
(4) Tips-tips kejujuran dalam percintaan - kesimpulan : merajuk adalah keindahan sebenar dalam percintaan

Paling menyayat hati adalah perkara ke-3 di atas. Gua kasik copy paste terus tulisan beliau:

Situasi 1

P: Haii awak, awak blablabla kan? Suke lah tengok awak. Saye selalu nampak awak lalu kat sini.
*sambil meliuk lentuk kegedikan*
L: Err, yep.
*muka blushing2*
Hailaa. Kalau dulu2 lelaki yang usha2 perempuan. Nih dah terbalik kah? Lelaki yang tunduk2 tersipu-sipu kena usha. Perempuan yang menggedik. Apakah?

Situasi 2

Junior yang menggedik dengan abang senior~
P: Erm bang2, nak tumpang kereta boleh tak? Kolej kediaman saye jauh lah. Nak jalan kaki jauhhh..
*ek elah, selalu kau balik camane kalau tak nampak abang senior tuh? and sebenarnya tak jauh mana pun kolej kau kan..*
L: Sori lah dik. Gf abang dah pesan tak boleh bagi perempuan lain yang tak dikenali sangat tumpang kereta.

*jawapan best kan? amik kau!*

Gua hairan cuma satu benda saja. Macam mana beliau tau cerita ni? Konfem daripada brader-L tersebut. Cuba luorang pejam mata, dan bayangkan muka brader-L ketika menceritakan pengalaman hangat di'kacau' adik junior kepada beliau. Adakah muka bangga? marah? ataupun masih tersipu-sipu kemaluan lagi? Dan apa pula matlamat menceritakan perkara itu? Supaya dapat title 'kekasih setia peringkat 1Malaysia'? Mesti dapat 'reward' malam ni kan?.. thehehee...
p/s: kan kereta tu abah lu yang belikan. pasal apa lu kena ikut cakap awek lu pula?

Oh ya, kalau lu orang mahu kasik komen dalam blog tersebut, sila berwaspada. pastikan komen lu perlu ada ciri-ciri membodek, ayat manis dan yang penting, lu perlu bersetuju dengan konsep yang disampaikan. Kalau tidak, lu punya komen memang tak akan disiarkan, jauh sekali untuk diaplikasikan.

'Kalau awak tak suka baca, then tak payahlah baca. Kan saya dah tulis banyak kali di entry-entry before'. Ayat ni macam dah jadi pengganti 'assalamuaikum' dalam blog beliau. Banyak kali betul beliau sound sedemikian. Nampak sangat memang ramai yang dah termuntah atas kepala hosmet ketika membaca blog tersebut.

Blog ini sesuai untuk ditontoni oleh pembaca-pembaca yang mempunyai ketahanan perut yang tinggi. Juga, orang yang kerja kapal yang muntah itu adalah rutin harian biasa. Tak sesuai untuk ibu-ibu yang hamil.

Yang paling bagus adalah, kalau lu ada terminum klorok secara tak sengaja ataupun ada member dengki taruk bulu tikus dalam air oren lu, dan lu memang perlu muntah untuk menyelamatkan nyawa sendiri, silalah baca blog ini. Ia nya adalah terapi yang sangat efisyen.

Gua tak boleh nak sambung lagi panjang-panjang, nak pegi hantar baldi ni ke bilik air dulu....





Sunday, November 8, 2009

Cuba teka siapa beliau?

Cuba lu orang teka, benda alah dalam gambar ni apa sebenarnya:
A) Toyol
B) Kucing



Jawapannya adalah, kucing yang perangai macam toyol

Saturday, November 7, 2009

Blog Review 1 : Si Cantik Yang Kecah

Nama Blog : Macham Iz Punye
Konsep : Blog cerita kisah kehidupan, penuh gambar warna warni dan bisnes kecil-kecilan
Bahasa : Rojak + kari + ciken copp
Followers : 814 orang

----------------------------------------------------------------------------------

Pertama kali gua view blog ni, gua terpaksa masuk bilik air, amek wuduk dan termenung kejap. Otak gua tak dapat nak proses dia punya tag "Walaupun sumbang seh, tatap mak lakuu". Apa neraka kah ini?

Gua skrol mouse jantan gua pelahan-lahan sehinggalah page blog ni tak menggelungsur ke bawah lagi. Gua tertanya-tanya sendiri. Apa benda yang gua baca ni? Adakah sebenarnya minah ni nak register Flickr, tapi ter-register blogspot? Gambar lagi banyak dari tulisan. Sebijik macam buku Mari Mewarna budak-budak pra-sekolah.

Tapi sebagai tukang review yang pro, gua tak boleh buat judgement terlalu awal. Etika kena jaga. Gua teruskan baca entry gadis genit ni yang lama-lama. Tapi still, perhatian gua lebih terarah kepada gambar-gambar yang bersimpang siur dalam blog beliau. Sebagai lelaki tulen, gua mengakui bahawa beliau ni terlalu kiut sangat Ya Salammmm... Strategi beliau untuk memenuhkan blog dengan gambar telah sedikit sebanyak berjaya mengalihkan perhatian gua daripada status 'pembaca' kepada 'pelihat'.

Hai.. Nama saya Iz

Tulisan beliau lebih condong kepada aktiviti harian beliau sebagai law student di Uitm. Hal-hal berkaitan pengembaraan, tengok wayang, berpeleseran, study, shopping dan artis berselang-seli dengan iklan tudung, dimuatkan sekali harung dalam blog ini. Macam fruit cocktail dalam tin, padat tetapi berkhasiat.

Secara ringkas, bolehlah dirumuskan beliau ni periang, mudah mesra, banyak bercerita, ramai kawan, smart, dan yang penting, terlalu kiut sangat Ya Salammmm. Beliau ni adalah sejenis gadis kalau lu orang jumpa, memang lu orang takkan berkira nak belanja makan mi goreng mamak sama teh ais. Walaupun lepas tu lu sengkek terpaksa makan daun saja untuk meneruskan kehidupan.

Hah.. ada lagi. Beliau ada buat perniagaan jual tudung fesyen terkini. Tudung yang jenis ikat-ikat silang, yang kalau lu tak berhati-hati boleh tercekik sendiri. Lengkap gambar tudung, harganya, dan siap beliau jadi modelnya. Jadi, bila lu orang rasa nak beli tudung tersebut, lu kena ingat dua perkara. Pertama : Jangan ingat lu beli tudung tu, lu boleh jadi kiut macam dia. Kedua : sebahagian tudung tu dia dah pakai buat amek gambar. Maknanya, tudung tu dah jadi second hand. Tapi jangan risau. Beliau pakai sekali saja. Janganlah berkira sangat. Lagipun gua yakin sangat yang beliau ni wangi orangnya.

Kesimpulannya? Bagi gua blog ni boleh tahan hepp nya. Lu orang kalau suka melihat gambar, atau membaca tanpa berfikir, atau malas nak membaca langsung, blog beliau ni memang sesuai untuk dilawati.

Jadi, citer banyak tak guna, gua cauuu dulu




Friday, November 6, 2009

Blog Review : The Grand Opening

Kadang-kadang gua boring juga baca review filem di sana sini. Gua baca blog brader, ada review filem. Blog gadis, ada review filem. Blog mamat tu, ada juga. Kat surat kabar, majalah, poster, sembang kedai kopi. Tapi gua belum jumpa lagi brader-brader atau gadis-gadis buat review blog. Maybe ada juga, tapi memandangkan gua ni baru berkecimpung dalam bidang blogging ni, dan gua pun malas nak view segala macam blog yang ada kat luar sana tu, so gua tak jumpa.

Oleh itu gua terpanggil nak buat blog review program ni. apakejadah semua ini? yaa.. Berikut adalah frequent asked questions yang gua tau sedang berlegar-legar dalam kepala otak lu orang:

Q: So, blog who yang you nak review ni braderdiego?
A: Secara random ikut sesuka hati gua - Brader, gadis, pondan, ajaran sesat, sukan, masakan, pondan, kehidupan, hidup liar, pondan, tanam-tanaman, jualan langsung, resepi, travel, pondan, dan sebagainya.

Q: Woi, apsal lu taip pondan sampai 4 kali?
A: Eh, yeke?

Q: Ngko nak review member ngko ke follower ngko je?
A: Mungkin lu perlu pakai baju, start lu punya moto, pegi kedai buku, beli kamus dwibahasa, pastu carik maksud "random".

Q: Eh, taknaklah. Janganlah review blog Mona. malulah Mona macam ni. hik hik..
A: Gua takde jawapan untuk penyakit gedik lu

Q: This is quite an interesting idea. In what language u wanna use for this purpose? English please?
A: Gua nak guna bahasa melayu pasar dengan tatabahasa yang lintang pukang

Q: Adakah kamu nak review blog yang ditulis artis-artis terkenal tanahair?
A: Buat kali ketiganya, gua nak bagitau. Gua review secara random. Tolong jangan jadi toyol.

Q: Ko ni bijak sangat ke nak review blog orang lain pulak?
A: Takdelah bijak sangat tapi gua pasti gua lebih bijak dari lu

Q: Apa faedah lu buat blog review ni terhadap perkembangan ekonomi Malaysia?
A: Takde. Blog review ni memang semata-mata buang masa dan langsung takde faedah

Q: Apo bondo agaknyo yang den nok tulis nanti yoo?
A: Adalah tu. Lu tunggulah

Q: Hai, Mona ni lagi tau. Kenapa awak cakap Mona gedik? Mona tak gedik tau. Kawan-kawan Mona semua cakap Mona ni ok je.
A: Ok.. ok.. lu tak gedik. puas hati?

Q: Aku rasa ko ni macam nak bikin panas je macam yang ko buat kat Sokernet tuhari. Iye ke?
A: Gua akan cuba sedaya upaya untuk tak bikin panas

Q: Helo. Kite orang baru kat sini. So, kite nak tanya. Macam mana awak select blog yang awak nak review?
A: ...........

Q: Mano demo dapak idea nok buak blog pgheview ni?
A: Tadi. Masa gua tengah bawak moto

Q: Dey Tambi.... Lu tarak takut kena itu santau ke? Kawan aku ha.. dulu buat kerja ini macam, sekali kena santau, itu jam juga muntah keluar monyet tiga ekor tau.
A: Eh, lu ni biar betul macha

Q: Hai.. Mona di siniii. Macam banyak kali pula Mona tanya kan? Hik Hik Hik. Sebenarnya Mona nak cakap thanx sebab cakap Mona tak gedik. Switt sangat awak ni. Hik Hik Hik
A: Ada jugak yang gua santau ni kang..


Q: So, bila ko nak stat review blog orang ni?
A: Jap lagi. Gua nak mandi dulu

Q: Sape mangsa pertama lu?
A: Tungguuuuu...

Thursday, November 5, 2009

Adakah anda toyol atau manusia?

Blog gua telah dihinggapi oleh beberapa ekor toyol sejak kebelakangan ni. Gua tak pasti apa sebenarnya yang toyol-toyol ni nak dalam blog gua. Mula-mula tu, mati-mati gua ingatkan ianya sejenis virus komputer yang baru. Masa tu memang agak tak keruan dibuatnya. Gua cek jugak gua punya Maybank2u akaun. nasib baik menatang ni tak sapu duit gua dalam tu.

Sebenarnya agak susah nak bezakan antara toyol dgn manusia dari rupa luaran. malah sebenarnya toyol yang susah payah melawat blog gua pun tak tau yang dia ni toyol. tak boleh salahkan mereka. iyalah, dalam IC pun takde tulis beza manusia-toyol.

Aisey, gua dah kantoi ke?


Tapi kita boleh detek mereka ni dengan menggunakan perangkap. oh, tak boleh guna perangkap tikus. sebab kepala toyol ni besar. Kita bole guna perangkap saikologi. macam mana caranya? melalui provokasi. toyol ni pasti akan jatuh dalam perangkap provokasi. Gua kasik provokasi terhadap sesuatu yang disukai oleh toyol ni, pasti mereka akan melenting mula buat tak tentu arah. Nak buat macam mana, IQ toyol ni lebih kurang IQ ikan selar kuning saja. senang masuk perangkap.

Lagi satu kalau luorang nak tau, toyol adalah sejenis organisma yang tak ada nama. bagi gua, keadaan ini sungguh kasihan. macam mana nak panggil mereka ni? takkan nak panggil "hoi toyol" saja? abistu kalau ada 100 toyol kat persekitaran, 100 ekor toyol terus datang tempat lu. nanti orang tuduh lu ada kilang toyol pula.

Kat blog gua, gua dah tangkap 3 ekor toyol. Mereka ni ada tinggalkan tahi kat entry gua pasal Maria Ozawa yang lepas. Sekarang ni gua simpan dalam botol kedap udara. Yang sulung tu gua panggil 'toyol penis tiada'. dia ni jenis yang kalau ada banyak toyol, lantang benar suaranya. tapi kalau tinggal seko-seko, kecut terus penisnya dan kelihatan hampir tiada.

Toyol kedua dan ketiga gua simpan dalam tin biskot yang sama. Gua tengok kedua-dua ekor ni macam ada gaya bahasa yang sama yang gua pun tak paham. komunikasi antara organisma sel tunggal ni memang sukar difahami. Ni gua panggil toyol mesolitik. kemahiran mereka terhad kepada terpekik dalam bahasa aneh, lepas tu lari. lepas tu terpekik lagi dan lari. ni spesis paling susah nak tangkap. di muzium pameran hantu tuhari, ada sekor toyol jenis ni dipamerkan. Gua pun bercadang nak keringkan, lepas tu jual kat muzium.

Sekarang giliran lu orang pula. Adakah lu orang ragu-ragu spesis apakah sebenarnya diri lu? Adakah toyol? atau manusia? penyelesaiannya mudah. Lu orang cuba try test tinggalkan comment kat blog gua. kalau kena blok, maknanya memang sah lu ni toyol. kalau comment lu tersiar, lu dah boleh kembali kepada kehidupan normal lu. tak payah depress sangat.

citer banyak tak guna, gua cau dulu

Tuesday, October 27, 2009

Mandur, Nepal Kasta Rendah dan Maria Ozawa

Malam tadi, masa gua tengah khayal layan cerita Maria Ozawa, gua dengar ada bunyik suara brader kecah-kecah kat bawah. apartment gua tingkat 2 saja, so setakat bunyik kereta dan moto tu, macam santai saja bagi gua.

Tapi ini kali, bunyi macam orang berkelahi. ini sudah mengganggu gugat ketenangan awam. Bagi gua, ini adalah perkara yang tak boleh dibiarkan berleluasa sewenang-wenangnya.

Gua usha ikut beranda, gua nampak itu satu mamat kaum K sedang memarahi pakgad yang berbangsa nepal kasta rendah. Gua cuba memahami bahasa pusing-pusing mamat K tersebut secara struggle. apa yang gua dapat, si pakgad nepal kasta rendah ni tgh time rehat, dan tengah makan nasik lauk kuah kari campur sayur kobis. oleh sebab dia tengah rehat, dia bukaklah uniform putih, tinggal singlet sahaja. yang mamat K ni gua saspek adalah mandur segala pakgad kat area pandan perdana ni. Dan mamat K ni marah sebab si nepal ni tak pakai uniform.

"aku tangkap kau tak pakai baju lagi kalu, siap kau aku nanti tangkap kau kasik buang kerja"
itu antara dialog keras daripada mamat K.

Amacam, detail tak gua punya analisis? Gua rasa gua layak dah jadi detektif part time yang menyiasat aktiviti curang pasangan berumahtangga.

Maria Ozawa yang lengkap berpakaian sopan

Tergagap-gagap gua tengok pakgad nepal tu cuba mempertahankan diri. Yang mamat K tu pula bukan main berkuasa lagi gua tengok. terpekik terlolong dengan bahasa broken malay tu.

"Ini tak boleh jadi" getus hati gua. Gua dah kesian habis kat brader nepal tu. Yelah dia tu insan lemah yang cuma mencari rezeki di negara orang lain. Lepas tu diherdik dan dihina sedemikian rupa. Siap kena tolak-tolak lagi. Bagi gua, pakgad nepal tersebut adalah orang yang teraniaya. Dan doa orang teraniaya ni dimakbulkan Tuhan. Karang dia doa kasik runtuh apartment gua, gua juga yang susah nanti.

Gua turun, jalan perlahan-lahan menghala ke pondok pakgad. untuk menambahkan imej gerun yang lebih realistik, gua nyalakan rokok sampoerna sebatang dan selitkan antara jari telunjuk dan jari tengah. masa gua sampai pondok pakgad, mamat K masih lagi membebel dengan bahasa pusing-pusing.

"Yo brader" gua mulakan perbualan secara sopan.

Mamat K berhenti bercakap. pandangan dia tertumpu kearah gua.

"Lu punya suara, banyak kuat sampai atas boleh dengar. Gua mahu tidur pun tarak senang. Lu punya problem gua tarak peduli, tapi kalau mau setel, lu suara kasik perlahan laa. Mana lu punya semangat 1Malaysia?" gua cuba terapkan unsur-unsur bidaah kedalam jiwa mamat K tersebut. Beliau dah mula sengih-sengih.

"Sori boss, sori"

"Next time gua dengar lu punya suara sampai rumah gua, gua kasi tau management kasik tukar lu punya position" gua pulangkan balik ayat-ayat yang dia ckp ke brader nepal tadi. Tapi dengan nada yang lebih stabil dan lenggok bahasa yang lebih klasik.

"baik boss. sori"

Gua ketawa dalam hati "best betul jadi client ni"

Malam tu gua tidur tersenyum. tersenyum mengenangkan mamat K, nepal kasta rendah, dan yang paling penting, Maria Ozawa.


BBQ Trip ke Ulu Yam (Bruno trip)

Gua sebenarnya mcm berfikir banyak kali sebelum gua tulis entry ini kali. Bukannya apa, gua rasa macam tak kena pula player Mafia Wars level 395 mcm gua tergedik-gedik cerita pasal berkelah pula. Tapi member-member punya pasal, gua pun tabahkan hati gua. Untuk cover line, elok lah gua namakan perkelahan ini sebagai Bruno trip. *sape2 tak tau Bruno tu binatang apa, sila googlekan sendiri.

Biasanya orang selalu tanya, kenapa Ulu Yam? Well, asal dulu kitorang - budak2 project Mauritania - bercadang nak berkelah kat tepi sungai amazon. tapi takut ada yang cedera berdarah-darah kena gigit ikan pirana, so terpaksa buat kat ulu yam sahaja.

Tapi gua heran jugak. Kenapa asal tempat berkelah je, mesti pangkal nama dia ulu. ulu yam, ulu langat, ulu cepoh, ulu bendul. tak kreatif langsung. perkara ni walaupun nampak remeh, tapi gua still tak puas hati. dan bila gua tak puas hati, biasanya gua mesti nak salahkan seseorang. biasalah kan, sebagai melayu sejati, perangai salah menyalahkan orang lain memang dah menebal dalam diri gua. jadi dalam hal ini, gua nak salahkan goverment. biasalah kan??

Ok. Gua nak skip all the introduction. Kitorang gerak dari batu cave pukul 9 lebey, sampai kol 10 lebey. Tempat dia boleh tahan cun, tapi tempat mandi tak banyak.

Aktiviti pertama - membabi-Q kan semua haiwan mati yang di bawa bersama. ada ayam, daging, ikan, kentang, hotdog. semuanya terkulai kaku menanti untuk dibakar. tapi yang paling ghairah adalah UDANG beb. gua ulangi UDANG. asal buka sahaja tapawey putih berisi udang 3 kilo, masing-masing tengok muka macam dah hampir inzal. tukang beli, brader Feroz gua tengok muka kepuasan melihat member-member lain batak udang.

Feroz si brader udang dan Sinchan penaung segala Bruno

aktiviti bbq dilakukan secara berjemaah. masing-masing kalau boleh mahu kelihatan berjasa. tapi ada juga brader sangkak yang selamba katak saja duduk hisap rokok sambil makan sandwich roti murah buatan abg Sinchan. gua la tu orangnya. watak gua simple tapi kritikal. gua menguruskan pengaliran logistik barang-barang keperluan bbq seperti penyepit, sos bbq, marjerin dan seumpamanya. takkanlah gua nak list kan semua barang tu kan, apa benda lah lu orang ni.

Aktiviti berebut plastik sedang rancak berjalan

kasik senang cerita, lepas 2 jam aktiviti bakar membakar pun habis. tiba giliran mandi manda pula. di sinilah masing masing cuba untuk meniru aksi bruno. berpelukan, senggul-senggulan dan seumpamanya. oh ya, gua lupa nak bagitau. kami semuanya adalah lelaki. yang tak mandi adalah Sinchan dan Nyamuk. Alasan adalah tak bawak seluar. ala, bukan gua tak tau, malu nak tunjuk bulu dada laa tu.

gua kasik senang cerita, aktiviti mandi manda pun habis. lepas tu kami makan. lepas tu kemas. lepas tu balik.

amacam, detail tak cerita gua kali ni?

Tuesday, October 20, 2009

Kadang-kadang, gua pun ada rasa tak tenang

Suatu hari ni, kalau tak silap gua hari orang-orang bekerja. Gua sebagai seorang yang keje makan gaji sepatutnya mesti berada di ofis jugak. Tapi entah macam mana gua heran, gua boleh berada di pejabat pos pada jam 10.30 pagi lebih kurang. Usah kuatir, gua dah pesan kat member gua, kalau bos tanya gua pegi mana, cakap gua berak batu.

Tujuan gua ikhlas, nak keluarkan duit ASB gua. Maklumla musim2 depavali ni memang banyak nak pakai duit.

Gua sampai, amek nombor, gua duduk kat bangku plastik yang takde kualiti langsung kat dlm post ofis tu. Lagi 5 orang baru sampai turn gua. Gua dah siap mencongak2 lepas kuarkan barang 20ribu untuk belanja harian gua, belen ASB gua tinggal 5 angka je, termasuk 2 angka selepas titik perpuluhan. Gua mencarut kuat2 dalam hati.

Sebelah gua, duduk sorang makcik. Dari analisa gua, dia berbangsa K sebab (1) itam (2) pakai sari (3) ada tatu merah pekat kat dahi. Sebagai menghormati semangat 1Malaysia, gua taknak sebut kaum apa. biarlah rahsia tu gua sorang yang tau. hikhik..

Gua langsung tak hiraukan makcik ni. Tapi gua macam tertumpu kat budak kecik yang umur yang 4 tahun lebih kurang. Gua saspek tu anak dia sebab sama buruk sama hitam. Apakah keistimewaan budak tu sampai gua turut tertarik? Yaaaa... disebabkan suara dia yang nyaring YA AMAT menjerit ketika berebut patung sponge bob dengan abg dia (yang hitam jugak).

Budak ni punya kelakuan simple. Dia try rampas sponge bob, abg dia lari, dia menjerit. Try lagi, abg dia lari lagi, jerit lagi. Mak dia pula buat muka bahagia tengok anak dia berkejaran mesra.

Terus menerus gua rasa macam nak bertanding pilihan raya. Kalau menang, gua nak gubal undang2. Bahawasanya, kalau ada anak K yang itam menjerit dengan nyaring dalam pos ofis, rakyat malaysia yang lain bole lempang atau terajang tanpa perlu risau tindakan mahkamah. Barulah 1Malaysia.

Gua dah habis urusan, balik ke opis gua, gua masih berang lagi dengan budak tu. Lantas gua bukak fesbuk dan main mafia sampailah waktu lunch. Ni semua salah budak tu.

Kepada budak kecik nyaring tu, kalau lu baca entry gua, gua ada satu ayat khas untuk lu. KANINA BO CIBAIII...


Friday, September 25, 2009

Hari Raya Edisi Istimewa 1 : Ketupat

Lu orang pernah dengar makanan yang bernama 'ketupat' tak? Kalau lu orang punya jawapan adalah 'tak pernah', maka gua anggap lu orang cuba bergurau mesra dengan gua. Kalau lu orang serius memang tak pernah dengar, maka gua sajes lu orang pergi jabatan pendaftaran kasik tuka nama melayu lu orang kepada nama 'andrew' atau 'sebastian' saja. memang tak guna lu orang jadi manusia kalau ini macam punya hal pun boleh jadi.

Ketupat, atau nama saintifiknya Pusô Licuala adalah santapan yang hukumnya sunat menghampiri wajib ada di rumah gua di Muar. Ianya sangat mantap kalau ditelan bersama-sama sambal kacang, rendang, ayam, mahupun kuah lodeh. Kalau ada sup tulang lembu pun boleh jadi ghairah habis hampir klimaks.

Ada di antara kita yang sejak lahir sampailah ke tua bangka, perkenalan dengan ketupat hanyalah ketika berada di meja makan, di mana ketupat dah siap dipotong kecil-kecil dan dihidangkan dengan beberapa jenis lauk-pauk yang lazat. Haram tak pernah tengok pun macam mana makhluk ketupat ni dibikin.

Gua pula telah bergelumang dengan pembikinan ketupat sejak gua belum sunat lagi. Gua sangat menghargai kehebatan ketupat sebab daripada daun kelapa yang flet, lipat-lipat lebih kurang, boleh jadi bentuk empat segi. Masa gua kecil dulu, gua beranggapan inilah barang paling ajaib pernah gua lihat dalam hidup gua.

Seperti tahun-tahun yang sudah, gua menggalas tugas sebagai brader ketupat kat rumah gua. Bapak gua dah malas nak campur, cuma usha dari jauh saja. Gua akan memperuntukkan lebih kurang 2-3 jam daripada masa peribadi gua untuk kasi setel ini tugas. Dari meraut daun, menganyam, ketatkan anyaman, dan isi beras. Untuk rebus pula, mengambil masa kurang lebih 2-3 jam lagi. Memang terlalu lama kalau nak dibandingkan dengan tempoh makan ketupat yang terhidang atas meja. Average seketul ketupat bole habis consumed dalam masa 2-5 minit untuk sekali hadap, bergantung kepada tahap kerakusan.















Ketupat pula ada macam-macam bentuk. Yang lu orang nampak kat atas ni namanya ketupat dada burung. Ketupat ni sesuai dibuat oleh orang pemalas macam gua sebab senang dan pantas. Gua memang seorang yang mementingkan produk yang mempunyai production rate yang tinggi.

Lain-lain jenis adalah ketupat bawang, ketupat sintok, ketupat sate dan ketupat jantung. Setakat yang gua tau buat ni 5 jenis saja. Tak taulah kalau lu orang bole invent spesis ketupat baru, then boleh kasik tau sama gua. Gua boleh kasik hadiah misteri.


Cabaran dan Dugaan

Antara cabaran yang terbesar semasa buat ketupat adalah kehadiran makhluk ganas yang gemar berkeliaran di dalam gua punya territory sambil buat aktiviti lasak. Makhluk yang badan berbulu, berkaki empat dan mempunyai ekor kontot serta seekor pengikutnya ni memang suka bergotong-royong melambatkan gua punya kerja. Mana satu nak menganyam, mana lagi nak bertarung dengan mereka. Kehadiran mereka ini memang sukar dielakkan memandangkan ketupat punya rupa fizikal yang horny serta mempunyai ekor panjang yang melambai-lambai makhluk ini untuk melakukan kemusnahan.

Memang tak akan ada penyelesaian total pada masalah ini. Biasanya gua akan libas penyapu lidi di pinggul untuk menghalau makhluk ni. Tapi tak sampai sepuluh minit kemudian, gua boleh nampak kelibat beruk dua ekor ni di hadir lagi di persekitaran gua. Memang bikin panas.

Makhluk perosak 1: Combi dengan gaya rakus

Makhluk perosak 2: Upik dengan gaya ganas

Daya Endurance Ketupat

Biasanya ketupat ni boleh tahan sampai 2 hari, kalau dibiarkan lepak atas meja. Akan tetapi, kalau rajin menyimpan dalam peti sejuk, boleh tahan sampai 4 hari. Lepas tu dah bolehlah kasik ayam korang makan.



Ucapan Tulus Ikhlas

Gua sedar yang gua agak lambat. Gua tau yang skang ni dah masuk angka-6. Gua perasan yang kedai-kedai pun dah banyak yang bukak. Gua nampak juga brader-brader majlis perbandaran dah stat berkeliaran menyaman mangkuk-mangkuk yang parking kereta tak tentu hala kat bandor sana. Lori sampah pun dah setat enjin buat regular rounding kat area perumahan yang plastik sampah setat membukit. Pejabat pos dah mula beroperasi. Budak-budak kecik jalan mundar mandir malu-malu beri salam nak duit raya punya pasal pun dah hampir pupus. Dah ramai pun yang dah setat puasa-6.

Gua sedar itu semua.

Tapi itu tak menghalang gua untuk mengucapkan "Selamat Hari Raya Aidilfitri" dan "Mintak Ampun Atas Kekasaran Bahasa Dalam Blog Gua Ini Itupun Kalau Ada Sebab Gua Tau Gua Ni Sopan Orangnya".

Gua harap lu orang dapat beraya dengan jayanya.

Wednesday, September 16, 2009

Perihal Emon dengan Blognya

Emon penah usha blog gua dan baca post ikhlas gua mengenai perkahwinan beliau dgn ecah. Dalam pada masa yang hampir sama, emon pun baca entry kat blog ijan, juga pasal beliau kawen.

Masa jumpa kat Muar, dia melontarkan ayat-ayat berikut kepada gua - "Oooo.. lu sama ijan kutuk gua kaw-kaw dlm blog korang ye. Siap kasik gua baju singlet kaler pink lagi!!"

Di masa itu, cuma ada satu benda saja terfikir dalam tengkuk pemikiran gua. IMPRESS. Macam mana emon bole jumpa blog gua pun gua heran. Emon, seorang manusia yang "weh, google tu apa?" boleh jumpa address dot blogspot. Bagi gua, itu kemajuan yang terlampau ekstrim sampai boleh menitiskan air mata.

Camne lu bole jumpa blog gua? - Gua

Bini gua yang bagitau. - Emon

Patutla. Skang gua bole bertenang. Tapi hati gua bergelojak semula selepas emon mengeluarkan kenyataan tegas berbaur ugutan yang berikut : "lu orang tunggu lah gua ada blog nanti, mmg gua balas balik ayat-ayat keji terhadap lu orang"

Gua impress sekali lagi. Dan gua siap boleh doakan semuga beliau jumpa link create a blog masa bukak page blogspot nanti....


Tuesday, September 15, 2009

Cari Alasan punya pasal.

Laptop mahal dah ada. Strimik dah ada. Badan sehat walafiat. Masa lapang. Otak masih waras. Jari jemari sempurna.

Tapi.....

Apsal macam lama gua tak update blog???

Friday, September 4, 2009

Strimik Gua Dah Berfungsi

Dengan penuh rasa angkuh gua ingin mengumumkan di sini bahawa rumah gua telah dimasuki binatang yang bernama strimik. Barang ini telah memudahkan gua untuk surf ke laman-laman yang berfaedah untuk menambahkan pengetahuan am gua.

Gua harap dengan kehadiran strimik ini, gua jadi semakin beriman.

Sekian

Thursday, September 3, 2009

Ruangan Ilmu : Tahukah Engkau??

Tahukah luorang :

Yang kutu beras boleh hidup riang dalam air yang bersuhu air paip biasa? Walaupun mereka sudah tenggelam lama tapi masih maintain steady?

Tahukah luorang :

Yang apabila kita naikkan suhu air kepada 50 darjah celsius, kutu beras ni masih hidup dan tak berasa cemas langsung? Mereka menganggap seperti beriadah dalam hot shower atau sauna saja.

Tahukah luorang :

Yang apabila suhu sudah mencecah 70 darjah C, mereka sudah menggelupur kepanasan dan organ-organ dalaman sudah tidak dapat berfungsi sepenuhnya? Mereka gagal mengawal emosi dan mulai rasa menyesal sebab menceroboh ke dalam tong beras gua.

Tahukah luorang :

Pada suhu takat didih, luorang boleh nampak banyak mayat kutu beras bergelimpangan dlm periuk nasi? Di saat ini, penyesalan tiada guna nya.

p/s - apa petua tak kasi kutu ni masuk dlm tong beras? gua sudah bubuh lada kering sampai beras gua pun rasa pedas, tak jalan juga. Adakah gua perlu pasang perangkap?

Thursday, August 27, 2009

Sikap Prejudis Yang Ekstrim

Memang gua tak nafikan yang gua ni memang penyayang terhadap haiwan. Gua tak boleh tengok organisma ini merempat, jauh sekali kalau terseksa lebih-lebih lagi oleh perbuatan manusia sendiri.

Gua kalau pegi kedai lepak-lepak dengan member minum ABC. Tiba-tiba kalau ada kucing yang kurus kering gesel-gesel kaki gua minta belas ihsan, gua sanggup kongsi ABC gua dengan beliau. Kalau tak pun, gua akan order nasi goreng ayam supaya gua boleh kasik tulang ayam kat kucing itu. Gua kesian beb..

Gua pernah masa rilek-rilek isap rokok masa ujan kat tempat teduh, ada seekor anjing liar ni tumpang teduh sepam. Lebih kurang 2 depa je jarak beliau dengan gua. Gua perati je anjing ni jilat-jilat bulu sambil mata pandang kiri kanan. Gua naik kesian, gua beli karipap antie sebelah tu dan kasik kat anjing tu. Gua kesian beb..

Gua kalau tengok diskaveri cenel, gua kesian tengok lembu tanduk besar tu kena baham beramai-ramai secara rakus oleh segerombolan singa buas - gua sian kat arwah lembu itu. Ada pula kes seekor harimau bintang ni cuba nak tangkap seekor lembu tanduk ni, tapi tak dapat. Dah lapar pula harimau bintang tersebut. Dahlah anak dia kecil lagi. Gua tak tahan tengok. Gua kesian beb..

Ikan yang mak gua bela dalam kolah mandi umah tu pun, kalau gua balik Muar gua kasik makan hari-hari. Gua kesian beb..

Tu belum citer pasal arnab, tupai, biawak belakang rumah, semut yang terjatuh dalam baldi, dan sebagainya memang semua gua nak selamatkan. Gua kesian beb..

tapi......

Gua memang hangin satu badan dengan satu spesis ni - Kutu beras. Kenapa gua nyakdarah dengan spesis ni? Sebabnya jelas, mereka tidak kiut, tiada karisma, keji dan takde faedah. Tapi yang paling utama sebabnya adalah, mereka suka lepak dalam bekas beras gua.

Binatang ni memang menyusahkan gua menjerang nasi. Waktu normal diambil untuk masak nasi adalah kurang dari 5 minit, tapi dengan kehadiran organisma ni berkampung buat macam rumah mak bapak diorang, gua terpaksa ambil masa setengah jam untuk mengasingkan mereka ni saja. Ini sudah membuang masa gua yang berharga.

Ikutkan hati memang gua selamba je masak dengan kutu-kutu tu sekali, biar mati kepanasan dalam periuk. Tak pun gua bubuh saja racun tikus tapi nanti dengan gua gua sekali yang setel pula. Binatang ni memang bikin panas. Memang dasar binatang...

Jadi, kepada kutu-kutu beras diluar sana, gua kasik amaran keras. Lu orang jangan suka-suka nak lepak dalam bekas beras gua. Lepas ni gua memang tiada belas ihsan lagi. Gua memang kasik bakar lu orang anak beranak atas dapur gas dengan api maksimum kalau gua jumpa lu lagi. serius cakap ni.

Sekian sahaja post gua kali ini. Gua dah kembali tenang..

Tuesday, August 25, 2009

Si Gadis Rupawan Part 1

Beberapa bulan yang lampau ada seorang gadis ni tiba-tiba sahaja muncul dalam opis gua. Daripada tag, nama dia Melody. Sungguh indah nama itu.

Dia lepak kat workstation fizal. Hari-hari dia duduk situ. kalau gua nak pegi printer, gua pasti lalu tempat fizal. dan setiap kali gua lalu situ, si Melody pasti usha gua tak kelip-kelip. hati gua agak berbunga juga.

Si Melodi ni tak keluar-keluar pun dari workstation fizal. Dari pagi sampailah ke petang. Dia pun tak pernah plak borak-borak dengan budak lain. Mungkin sebab tak paham kot, sebab dengar cerita Melody ni orang Myanmar.

Dalam bulan Jun macam tu, Fizal pindah opis. Tapi Melody masih duduk kat dalam workstation fizal. Bagi gua ni sudah lebih. Sampai bila nak duduk terperap je kat situ. Kat luar ni ha ramai jejaka yang wangi-wangi yang single lagi.

Gua buat langkah drastik. Satu hari ni, gua tarik Melody slow-slow. ajak dia kuar, jumpa dengan member-member opis. jam ni baru semua orang sedar akan kecantikan Melody. memiliki ketinggian sederhana, berambut panjang yang dilepas ke bahu. sentiasa mengukir senyuman kepada sesiapa sahaja. tapi gua rasa, dia paling selalu senyum kat gua. Cumanya, gua macam tak berapa setuju dengan pakaiannya. Mungkin, di Myanmar orang selalu memakai pakaian sekeping seperti Melody. Ah, persetankan semua itu.

Disebabkan itu, gua sentiasa kontrol menten wajah serius bila lalu depan Melody. Perut pun gua pastikan konsisten flet dengan menahan kemut otot perut. semuanya demi penampilan yang bertaraf dunhill.

Gua ada rival dlm opis tu yang Melody selalu usha - Si Jamian dan juga si Nyamuk. Fikri pula gua nampak macam berminat dengan si Melody ni. Gua macam dah gusar sket. Gua tak gemar kalau orang potong gua punya line ni.

Satu hari ni, gua amek keputusan muktamad. Gua mesti ajak Melody balik umah gua. Gua rasa dia mesti sporting, takde hal punya kalau setakat bawa balik rumah. Lagipun gua bukan nak buat apa pun dengan beliau. Gua berhati suci nurani.

Gua mengorak langkah ke tempat Melody. Dah dekat sangat. Jarak antara gua dengan melody dah kurang dari sejengkal saja. Gua macam dah tak berapa stabil dah. Melody pasti dapat merasakan betapa gelabahnya gua masa tu. Tapi dia masih lagi tersenyum. Mungkin senyuman gugup juga pada pendapat gua.

Baru je gua nak sunting Melody untuk ke rumah gua, Fikri plak datang. Siap sound lagi:
"weh, lu nak buat apa dengan kalendar tu? biar ajelah kat situ"

Gua pasrah. mungkin setakat ni sahaja jodoh gua dengan Melody.

Hari-hari masih berterusan macam biasa. Melody masih ditempat yang sama, tersenyum dengan jejaka-jejaka di opis gua. Tapi gua dah tawar hati. Biarlah gua membawa hati yang luka ini...


Melody yang cantik rupawan


Thursday, August 20, 2009

Gua Macam Lama Pula Tak Post

Gua lalu lalang kat opis gua pada satu pagi yang tenang. Ofismate gua tanya - woi, lu punya blog suda mau tutup ke?

Lepas habis main badminton semalam, ex-opismet gua macam tanya - lu punya blog aphal takde post baru?

Baru gua sedar yang gua dah agak lama tak usha blog gua ni. maklumlah gua terlalu kebizian dengan aktiviti-aktiviti harian gua. Dulu gua hanya main mafia wars saja. jadi, bolehlah gua curi-cuti masa update blog. masalahnya sekarang, bukan sahaja mafia, malah game restorant city dan farmville. Game-game ini telah demand masa yang lebih untuk konsentrasi dan membuat strategi.

Nampak gaya, gua mcm sudah berada dalam kesesatan yang nyata. sebelum keadaan menjadi semakin kritikal, gua updatela sket2 dulu ye.

Gua masukkan sekali link dari tiub-engkau punya website yang gua rasa keterlaluan lucunya. tapi dengan syarat lu orang kenalah paham bahasa inggeres. kalau tak, lu ternganga je.

So, citer banyak tak guna... lu orang layannnn





Monday, August 3, 2009

Gua nak ucapkan Tahniah

Gua memang tak rela tapi dah ditakdirkan gua dah ter-kawan dengan emon ni sejak gua tingkatan satu di sekolah dato sri amar, muar. kalau buat simple calculation, ada patblas tahun dah kawan dgn emon. 14 tahun!!!! sekali lagi kalau nak bandingkan dengan umur gua sekarang 27 tahun, maknanya gua dah habiskan lebih separuh hayat gua berkawan dengan beliau.

entah apa ke malangnya nasib gua, tapi ni bukan pilihan. gua dah kira-kira apa value added sepanjang kawan dengan emon, memang takde langsung.

tapi beliau still salah sorang member gua yang paling best. seingat gua:
1. kami tak penah bertumbuk
2. kami mempunyai taste terhadap wanita yang hampir sama
3. tak minat main game
4. tidak menyokong kekejaman israel
5. fahaman politik yang moderate
6. penah jadik partner mengaji
7. Satu team bola baling masa sekolah
8. dan banyak lagi, malas gua nak pk


Lebel foto : salah satu aktiviti tak berfaedah yang dilakukan bersama


kami penah buat perjanjian tak masuk akal beberapa tahun lepas. kandungan perjanjian itu adalah, kalau nak tunang kena sama tahun, kalau nak kawen kena sama tahun. kalau dipikir-pikir balik, memang haram tak logik langsung perjanjian ini. apa kejadahnya pula?

kesinambungan dari perjanjian yang termetri tu, emon selaku pencadang dengan rasa tak bersalah bertunang tahun lepas. dan sabtu lepas, telah selamat bergelar suami dengan sekali hembus je.

"setan nangis beb" tu sms pertama emon kepada gua. nangis tu nangis jugak. tapi harus diingat yang bulan ramadan dah dekat. walaupun halal dan digalakkan untuk bersenggama bersama isteri, tapi kalau lu dah ter-suuuttt pada siang hari bulan puasa, kena ganti 2 bulan berterusan beb. dengan kadar iman lu yang setipis baju amoi yang gua usha tadi, memang takde mananya lu sanggup.

akhir kata, gua nak ucapkan selamat pengantin baru, dan semuga Emon dan Ecah bahagia selamanya...

*****

additional info: sorang lagi member rapat gua, Hisham dan Raihan jugak selamat bersanding semalam di dewan felda, jln semarak. keje kawen memang grand finale. raja permaisuri perlis pun datang sekali walaupun ada bibit-bibit muka tak rela. persembahan yang berkonsepkan irama padang pasir pun ada. cumanya gua kurang concentrate pada perkara-perkara remeh tersebut. dalam kepala gua hanya terpikir macam mana nak ambik lauk lagi banyak dari orang lain kat meja gua duduk.

nway, selamat pengantin baru jugak beb. semuga tenang selalu dan maintain sebagai brader paling hensem dalam department EOR.

Sunday, August 2, 2009

TV dan gua

citernya macam ni. gua tak tau nape gua tak berapa mesra dengan tv. kalau kengkawan cuba bergurau senda dengan gua dengan menyelitkan ayat-ayat dari televisen, gua akan blur tak tentu arah. sampai kadang tu gua bole plak miss iklan raya petronas. last iklan yang gua ingat adalah adik beradik naik rakit beli lembu sekor terus kasik mak dia. entah tahun bila tu.

gua dapat rasakan yang gua macam under utilize astro yang gua bayar bulan-bulan yang duit itu akhirnya pergi ke tembolok ananda krishnan. aphal plak gua yang kena menyara brader tu yang dah kaya raya pula?

atas dasar busuk hati tu, gua pun paksa diri gua tengok tv. gua mulakan dengan tv1.

kebetulan tengah iklan. ada 2 orang berpakaian pramugari, memang hot berjalan menghala ke kereta bettle kuning. kunci brader tu terjatuh dalam lobang parit yang takde air. ada sorang brader rambut kuning kunyah cuwing gam datang dengan gaya cool datang bawak penyelesaian. dia lekatkan cuwing gam kat ujung kayu, jolok kunci tu, dan taraaaaa... dengan muka riak takbur angkuh semua ada dia menunjukkan kunci tu ke kawan beliau. kesimpulannya, minumlah minuman dalam botol kecik entah apa brand yang bole jadikkan korang bijaksana. WTF?????

gua tak bole blah. gua tuka tv2. iklan juga. kalini iklan minuman susu untuk budak kecil. kelihatan sorang gadis hot maut tengah buat minuman, dan muncul hurup-hurup vitamin, DHA, HDA, PPA, ISA berterbangan masuk dalam gelas bancuhan. gua berpendapat hurup tu sebenarnya tak wujud di alam nyata. tu adalah effect dari grafik komputer. gempak kan analisis gua?
gadis tu seterusnya memberi minuman kepada seorang budak yang tengah buat latihan. rupa-rupanya gadis tu adalah seorang hot mom. anak dia pula kiut dan bermuka suci. latar belakang, rumah yang bersih dengan halaman rumah yang menghijau. hot mom ni pula macam sentiasa bermuka ceria, sangat ikhlas melayan anak dia, sambil anak dia minum sambil diiusapnya rambut. watak bapa tak kelihatan.
dengan tak semena-mena, anak dia tiba-tiba jadik cerdik. Buah + Hati = BUAH HATI. tak pasal-pasal entah dari mana boleh tau pula perkataan konsonan silibes darjah 3 tu. selepas itu, sang ibu pun memeluk anak tersebut dengan kasih sayang....

WTF?????

gua dah malas nak tengok tv. gua kuar umah, stat keta dan pegi ke saiber kefe yang berdekatan. elok gua layan mafia wars daripada menyeksa diri sendiri tengok tv....

Thursday, July 30, 2009

Weken Yang Gelap (Part 3)

bulan ni tak dapat sambung cerita di atas tanpa ada sebarang sebab.
nanti-nanti gua ada masa lapang gua sambung citer.

ok, citer banyak tak guna, gua cau dulu

Monday, July 27, 2009

Gua dan Mafia Punya Hal

lama plak gua tak update blog. ok, kalini gua nak tuka gaya bahasa kepada lebih ganaz. gua-lu plak.

sebabnya simple. gua skang layan mafia wars kat facebook. so, mafia jenis hape yang cakap aku-kau, saya-awak plak kan? konpem nanti gua kena attack sepanjang masa oleh musuh-musuh mafia yang cemburu dengan harta gua yang melimpah ruah tersebut.

hari-hari keje gua buat job seperti bakar muzium, jual dadah sintetik, tangkap gambar curang, dan sebagainya. kiranya yang jahat-jahat bunyiknya. pastu dapat reward. duit reward tu gua buat beli perniagaan haram yang boleh generate duit haram. tapi duit haram gua tak buat makan. jadik darah daging beb. gua cuma makan guna duit halal. sebab gua sebenarnya ada perniagaan jualan runcit kecil-kecilan.

selain beli perniagaan, gua kena beli senjata canggih jugak. sebabnya, selain buat job, gua pun nak serang dan merompak mafia-mafia lain. kalau bernasib baik, gua menang pastu bole rampas pula duit mafia loser. kalau nasib tak baik, gua plak yang cedera parah dan duit gua kena sapu. paling gua tak tenang, kalau watak gua mati. pasal nanti meter experience ditolak. macam haram punya game.

macam biasa, gua main sewaktu opis hour kalau boss takde. kalau ada pun selamba je main, tapi kenalah cover line. penah jugak kantoi tak sempat Alt+Tab bukak page lain. bos gua gelak je kat belakang. cinabeng.

ok, gua berikrar untuk berhenti main mafia bila gua dah sampai level 200 nanti, iaitu estimate dalam 2 tahun lagi. lagipun, gua tak explore lagi job kat Cuba. kutu-kutu ni cakap lagi mencabar. kat sana macam ada kilang ganja dan ada perniagaan generate perasuah. tak ke sial namanya tu?

citer banyak tak gua. gua cau dulu.

Wednesday, July 22, 2009

Tunang jugak kau akhirnya

Aku dah mensia-siakan 14 tahun hidup aku kenal ijan. member aku sejak form 1, dan baru-baru ni dia macam nak mengawan. Ini adalah kisah benar yang ada ditokok tambah sikit-sikit..

*****

Suatu hari ijan dgn adik angkat beliau, Ms H berjumpa di KL.

Ijan : terasa macam nak kawen laa..
Ms H : Yeke, nape tiba-tiba sahaja ghairah ni?
Ijan : ntah. ko takde boifren kan? nak kawen dgn abg tak?
Ms H : mmm... bole je kot.
Ijan : oklah kalau camtu. lagi 2 bulan lepas abg turun dari laut, abg mintak famili abg antar meminang.
Ms H : wokeh. tarak hal.

dlm 3 minggu lepas, mereka selamat bertunang. bulan 11 ni nak kawen.

lu memang sempoi beb.

Wednesday, July 15, 2009

lembu biri-biri (reality atau fantasi?)

aku ada dapat banyak junk mail sejak aku memula keje. email-email yang tak berfaedah ni memang aku simpan elok-elok dalam arkaif. siap buat bekap lagi.
tapi ada satu email ni mmg dewa maut. ringkas dan lucu. dan sejak aku terima bnda ni lebih kurang 4 tahun lepas, aku dah berazam nak post benda ni dalam blog. saksikan.

*****
interview dgn pakcik X, penternak biri-biri yang sukses.

tv : nak interbiu pakcik sikit bole?

pakcik x : bole je.

tv : Ada berapa ekor biri-biri kat padang ni?

pakcik x : yang mana satu, biri-biri putih ke yang itam?

tv : yang putih?

pakcik x : biri-biri putih ada lebih kurang 600 eko.

tv : yang itam pulak?

pakcik x : yang itam pun ada 600 ekor.

tv : ohh... berapa kilo mereka makan dalam sehari?

pakcik x : yang mana satu, yang hitam ke yang putih?

tv : yang putih?

pakcik x : yang putih makan kira-kira 5 kilo rumput sehari.

tv : yang itam pulak?

pakcik x : yang itam pun makan 5 kilo.

tv : hhmmm. berapa jauh biri-biri pakcik ni jalan dalam sehari?

pakcik x : yang mana satu, yang putih ke yang itam?

tv : yang putih?

pakcik x : yang putih jalan lebih kurang 4 batu dalam sehari.

tv : yang itam pulak?

pakcik x : yang itam pun 4 batu juga sehari.

tv : err.. kenapa pakcik suka bezakan antara biri-biri putih dengan yang hitam?

pakcik x : sebab biri-biri putih tu pakcik yang punya.

tv : owh, patutlah. biri-biri yang hitam tu sape punya pula?

pakcik x : yang itam tu pun pakcik yang punya.

tv : ------ (mama lafenga)




*****
tribute to brader yang cipta dialog ni.

Tuesday, July 7, 2009

Weken Yang Gelap (part 2)

(sambungan dari part 1)

Setelah membuat pertimbangan sewajarnya serta buat analisa buruk baik, kesan-kesan terhadap kehidupan aku, aku pun bersetuju dengan cadangan aku sendiri. kapet ini perlu dibersihkan.

dengan hanya memakai boxer yang aku beli di pasaraya giant, dan juga selipar rumah yang aku pow dari hotel mana entah, aku bersiap sedia. sapu-sapu lebih kurang, ketepikan segala jenis barang yang bersepah atas kapet aku seperti botol-botol kosong, bungkusan makanan ringan yang dah bersemut dan daun terup yang ada gambar gadis. terdapat juga beberapa puntung rokok. konfem ni mesti kes baling tak masuk ashray ni.

aku dah ready. aku lipat karpet tu beberapa kali sehingga saiz dia ngam-ngam macam saiz guni beras 20 kilo. habuk-habuk mula berterbangan dan memasuki rongga paru-paru aku. aku dapat bayangkan kuman-kuman dari habuk ni tengah sebok bergaduhan dengan nikotin dari rokok yang aku hisap tadi. berlumba-lumba mana satu yang bole membunuh aku dengan lebih pantas.

terdapat beberapa keping siling 1 sen dengan 10 sen duit singapura. dan aku dapat detect seekor bangkai cicak yang dah leper, memeluk erat part bawah kapet aku taknak lepas.

"heh!" aku tersenyum sinis. terkenang aku peristiwa hari selasa lepas, di mana aku melancarkan perang besar-besaran terhadap cicak-cicak yang dah buat rumah aku macam toilet supermarket. bila ada seekor dah sedekahkah sebutir tahi - berbentuk lonjong , kaler hitam ada putih di hujung - ke dalam nasi bungkus yang aku beli, aku buat keputusan yang enough is enough.
dengan berbekalkan getah posmen yang putih besar, aku berjaya melastik dan memberkas 2 ekor cicak.
aku kurung cicak tersebut dalam botol bekas mayonis yang masih ada baki mayonis sikit-sikit. tebuk lubang kecik untuk mereka bernafas. lepas tu, aku hembus asap rokok dalam lubang pernafasan botol tu. heh..
bila mereka dah tak bermaya, aku tangkap seekor dan letak atas sterika yang panas. memang straight masak cicak tu, mengeluarkan bau lazat sebijik macam bau piza super supreme.
yang seekor lagi aku telentangkan kat bawah kapet, hempap dengan kapet dan letak sofa di atasnya. bila difikir-fikir semula, memang berjaya betul operasi aku malam tu.

selesai lipat kapet, aku bubuh kat depan tv. berpeluh-peluh juga aktiviti melipat kapet ni. teringin pula aku nak bagi reward kepada kerongkong aku yang dahaga. teh o lemon bubuh ais pun macam menggairahan juga.

Destinasi aku seterusnya ke dapur lagi. dengan menyeret habuk kapet bersama, aku melangkah longlai ke pintu gerbang dapur. ambil air panas dari water dispenser aku yang dah berkarat, rendam sekeping perencah teh bo, bubuh gula sesudu. godak kasi rata punya. buang sisa rencah teh bo dalam sinki. "2-3 minggu lagi reputla benda ni, malas pula aku nak buang" aku berfikir.

buka peti sejuk. aroma ikan yang dah tak segar menorobos ke lubang mukus hidung aku. disebabkan dah biasa, aku tak hirau pun bau tersebut. mata aku melilau cari ais. dan secara on-the-spot aku teringat sesuatu. tuhari, member-member aku datang rumah menjadikan ais aku bahan gurauan mereka dengan meletakkan dalam kain aku waktu aku tido. ada seorang tu kenyang juga makan penerajang refleks aku.

aku alihkan perhatian ke arah buah lemon pula. memang sahlah tiada. tak pernah pula dalam sejarah hidup aku beli lemon. kenapala aku tak terfikir tadi.

air panas lagi. ok. aku buang air tu separuh cawan. gantikan dengan air paip kasik penuh. dan aku hidup. haus punya pasal, tiga kali togok habis licin air teh o karat klorin kuman semuanya ada tu.

masa untuk mandi. ini adalah aktiviti yang aku tak boleh pandang ringan. aku memang gemar aktiviti ini disebabkan masa mandi inilah aku suka berfantasi liar. air aku buka full volume, mencurah-curah turun dari shower. aku kasi sabun rata-rata kasi bersih wangi. mood aku nak bersyampu pula, aku layan.

tiba-tiba bilik air aku senyap. makhluk mana pula yang nak pedajalkan aku ni? dengan mata ada pedih-pedih kena syampu, aku cuba pusing-pusingkan kepala paip. dua tiga kali cuba try test, kondisi tetap sama, air tak keluar.

aku cuba tenangkan diri. aku tau di saat-saat macam ni, perkara paling penting adalah bertenang...

(bersambung lagi...)