Monday, April 5, 2010

Salam Dari Eropah Timur - part x (gua dah lupa)

Gua masih lagi berada di negara Eropah Timur yang ganjil ini. Buat masa ini, gua sedang mengira-ngira hari untuk berambus pulang ke negara gua yang gua sayang. Gua memang sayang negara gua, tak macam lu orang. Tau komplen sahaja.

Gua buat kira-kira, rupa-rupanya hati gua penuh dengan perasaan rindu kat sesuatu di Malaysia. Patutlah macam ada yang tak kena sahaja jiwa gua ini. Gua mula-mula tu ingat diri gua dah cukup kental daripada rindu-rindu ni. Jiwa gua dah lama tak mengalami perasaan ini. Perrhhhh.. Ayat macam sundel pun ada.

Tatkala ini, pautan rindu gua adalah pada:
1. Nasik Lemak ada telur rebus bungkus daun pisang, kalau boleh biar masih keluar wap lagi - perrhhh.. kalau dapat walau sebungkus kecil sekalipun, gua janji takkan membazirkan walau seekor ikan bilis. Dan gua pasti akan menjilat daun tersebut sampai bersih

2. Kereta gua yang gua tinggalkan dalam keadaan keempat-empat tayar masih kat lantai - wahai adikku, tolonglah lu jangan buat pesta remaja dalam kereta gua. Kalau makan koci tu sila lah buang kulitnya keluar tingkap. Malaysia kotor tak apa, jangan kereta gua kotor. Kalau gua jumpa hatta sekeping kulit koci sekalipun, nescaya gua sumbatkan dalam lubang telinga lu.

3. Apartment gua yang berbau harum - Ni lagi satu wahai adikku. Lu jangan nodai kesucian apartment gua itu. Gua tau kitchen kabinet gua tak pasang lagi, tapi itu bukan alasan untuk lu tinggalkan periuk nasi sampai bercendawan dua tiga minggu. Itu bukan sejenis cendawan yang lu boleh buat campur dalam nasi goreng. Bekas kicap yang tumpah tempoh hari lu sudah kasi lap tak?

4. Nasik lauk ikan kembung pacalele - Sedapnya tidak terkira. Perasaan ketika menyiat pinggang ikan kembung yang pasrah dalam pinggan memang tak dapat digambarkan dalam blog. Selet pula dengan sambal pedas yang resepi dia pakcik baju belang tu tak mahu kasi. Kepal-kepal dalam nasi yang penuh kanji, ditopap pula dengan sayur salad segar dari kebun belakang rumah. Seterusnya suapkan ke dalam mulut yang sedia terngaga macam kepala tong sampah. Perrhhhhhhhhhhhhh...

5. Sate Muar kedai depan bustand - Kalau dah terhidang 15 cucuk daging dan 10 cucuk ayam, masih berasap-asap lagi. Struktur sate itu nampak jelas berkilat, dihiasi sedikit arang kehitam-hitaman. Disua pula kuah kacang yang suam-suam. Taknak kalah, ada pula nasi impit adabi yang dikelilingi timun dipotong tiga segi, dan bawang-bawang yang pipih, masing-masing bergelimpangan tanpa penghujungnya. Lawan dia pula, teh o limau panas. Tatkala itu, kalau ada kutu yang cuba-cuba nak pow barang secucuk sate sekalipun, dah cukup alasan untuk putus kawan.

6. Kapesh, kucing siam yang dah siap dikemirikan kemaluannya - kalau tengah terbaring bentuk U atas kerusi, kalau cium tang daging di perut tu, memang seronoknya boleh membawa ke syurga. Lepas tu kucing tu naik angin gigit gua punya telinga, sakitnya memang membawa ke hati.

7. Intenet yang semenggah - kalau setakat nak upload satu email dah makan 2 jam, macam mana kerja mau jadi pekerja yang cemerlang? Bukankah telah dipersetujui bahawa kecemerlangan pekerja itu sejajar dengan bilangan email yang dihantar hari-hari? Deymm.. Kalau gua boleh tarik kabel intenet dari Malaysia sampai Eropah Timur ni, memang dah lama gua buat.

Ahh..

1 comment:

adrinaqamarina said...

mau sate jugak...
heeee~