Monday, August 23, 2010

Business Card Retro



Gambar ni gua jumpa dalam fesbuk. Gua rasa kad ni memang legend. Dan yang lagi legend adalah minah yang masih ada koleksi kad ni lagi. Dalam 15 tahun ada kot usia kad ni.

Gua masih ingat masa sekolah rendah, kad genit ini merupakan penentu mutlak yang membezakan antara kanak-kanak berstatus elit dengan budak hingusan. Memang menjadi cita-cita setiap budak pada masa itu untuk memiliki sekurang-kurangnya satu set kad nama ini. Sanggup tahan perut simpan duit belanja sekolah semata-mata nak mencapai status kanak-kanak elit.

Kalau tak silap gua, harga untuk satu set dalam tiga ringgit macam tu. Satu set ada 12 keping kad. Design boleh pilih. Kalau dalam kelas tu, biasanya ada 2-3 orang ejen yang akan bertindak menjual kad ini. Kalau dapat jual 4 set, dapat percuma satu set kad boleh tulis nama sendiri.

Kad ini biasanya dapat dalam 2-3 minggu lepas order. Biasanya dalam sehari dua sebelum dapat kad nama ni, brader-brader dah setat gelabah. Duduk pun tak keruan. Cikgu cerita apa kat depan memang langsung dah tak boleh masuk kepala.

Malam sebelum dapat kad tu, ejen akan telefon rumah untuk infom kad nama dah sampai. Dia punya eksaited memang tak boleh digambarkan lagi dah. Mulai esok, episod baru dalam kehidupan sudah bermula. Jalan dah boleh kepang dada, sambil poket seluar boleh kasi keluar.

Gua teringat kali pertama gua nak dapat kad ni masa gua derjah 4 Tangkas. Masa tu waktu untuk subjek Alam dan Manusia. Cikgu tak masuk kelas lagi.

"Diego, kad awak dah ada ni ha" bisik Jeffri Sotong yang duduk selang 2 meja dari meja gua. Jeffri ni lembut sikit orangnya. Setat pakai spek masa darjah 2. Gua selalu nyorokkan spek mata dia masa dia pergi toilet.

"Cayalah sotong. Segera serahkan pada gua" arah gua sambil menuju ke meja Jeffri Sotong.

"Hey, tak baik tau cakap saya macam tu. Taknak kawan"

"Ok, tak. Cepat tong, nanti cikgu masuk" gua tak peduli pun. Memang biasanya Sotong cakap taknak kawan, tapi habis lama pun lepas sejam dah boleh pinjam pengorek pensel ada cermin.

Jefferi Sotong cepat cepat geledah kad di lubang mejanya. Banyak jugak gua perati kad yang dia ada. Kecik-kecik dah pandai jadi kapitalis. Ada kelebihan jugak jadi pondan ni, fikir gua masa tu.

"Nah, ambik ni kad awak" ujar Jeffri sambil menyuakan kad nama kepada gua.

Gua peratikan kad itu. Nama betul. Alamat betul. Nombor telefon rumah pun betul. Design memang tip top. Tag atas tu 'Remember Me Always' pun betul. Gua memang berpuas hati dengan kecekapan Jeffri Sotong buat kerja.

"Tengok budak lain punya" Gua memberi arahan yang berat kepada paksaan. Tangan taik gua dah siap sua ke muka Jefferi Sotong sementara tangan kanan gua sibuk membelek kad nama gua untuk mencari kalau-kalau ada kecacatan.

"Awak tengok saya punya ajelah dulu" Jefferi cuba berdiplomasi. Diletakkan kad namanya di telapak tangan gua secara berhati-hati.

Kad Jeffri memang kiut. Ada gambar pari-pari berkepak sambil pegang tongkat yang ada lambang hati dihujung. Memang kena betul dengan kesotongan Jeffri.

Tag dia letak 'Forget Me Not'. Memang lame. Gua sebenarnya paling suka baca tag kad nama ni. Ada sorang member gua, Hanapi bubuh tag 'May the force be with you'. Gua yang tak pernah tengok Star Wars masa tu memang dah terpesona habis. Sampai habis sekolah gua mengidolakan Hanapi disebabkan tag dia yang cool itu.

"Bak sini kad saya" Jeffri cuba mengambil kad namanya.

"Jap beb. Nama lu memang ada 2 hurup F ke tong?" tanya gua.

"Hah, kenapa?" Jeffri Sotong dah setat bangun dan memanjangkan leher untuk melihat kad nama dia.

"Ehemm.." kedengaran suara parau betul-betul di belakang gua. Terkujur sesusuk tubuh lelaki hampir separuh usia berdiri tegak memerhatikan gua dengan Jeffri Sotong membelek kad nama.

'Aiseymen, Cikgu Rimau Dahan ni datang pulak' ujar gua dalam hati. Tapi segala-galanya sudah terlambat.

-----------------

Memang ditakdirkan gua sempat memiliki kad nama ni selama 10 minit sahaja. Begitu juga Jeffri Sotong. Tapi yang gua pasti, sampai ke habis periksa UPSR Jeffri Sotong betul-betul taknak kawan dengan gua.

Hehehe.. sian tong...

4 comments:

jimah said...

waaaa... dulu pon pernah ade.. 3 set kot.. siyap ade card holder lagi sbb nk simpan diri sendiri n member punyer.. adoi2..

hdyh said...

aku still simpan kot..hahaha..memory. :)

Adaa Lah said...
This comment has been removed by the author.
Adaa Lah said...

mcm mne nk tempah? mcm best jek