Saturday, November 7, 2009

Blog Review 1 : Si Cantik Yang Kecah

Nama Blog : Macham Iz Punye
Konsep : Blog cerita kisah kehidupan, penuh gambar warna warni dan bisnes kecil-kecilan
Bahasa : Rojak + kari + ciken copp
Followers : 814 orang

----------------------------------------------------------------------------------

Pertama kali gua view blog ni, gua terpaksa masuk bilik air, amek wuduk dan termenung kejap. Otak gua tak dapat nak proses dia punya tag "Walaupun sumbang seh, tatap mak lakuu". Apa neraka kah ini?

Gua skrol mouse jantan gua pelahan-lahan sehinggalah page blog ni tak menggelungsur ke bawah lagi. Gua tertanya-tanya sendiri. Apa benda yang gua baca ni? Adakah sebenarnya minah ni nak register Flickr, tapi ter-register blogspot? Gambar lagi banyak dari tulisan. Sebijik macam buku Mari Mewarna budak-budak pra-sekolah.

Tapi sebagai tukang review yang pro, gua tak boleh buat judgement terlalu awal. Etika kena jaga. Gua teruskan baca entry gadis genit ni yang lama-lama. Tapi still, perhatian gua lebih terarah kepada gambar-gambar yang bersimpang siur dalam blog beliau. Sebagai lelaki tulen, gua mengakui bahawa beliau ni terlalu kiut sangat Ya Salammmm... Strategi beliau untuk memenuhkan blog dengan gambar telah sedikit sebanyak berjaya mengalihkan perhatian gua daripada status 'pembaca' kepada 'pelihat'.

Hai.. Nama saya Iz

Tulisan beliau lebih condong kepada aktiviti harian beliau sebagai law student di Uitm. Hal-hal berkaitan pengembaraan, tengok wayang, berpeleseran, study, shopping dan artis berselang-seli dengan iklan tudung, dimuatkan sekali harung dalam blog ini. Macam fruit cocktail dalam tin, padat tetapi berkhasiat.

Secara ringkas, bolehlah dirumuskan beliau ni periang, mudah mesra, banyak bercerita, ramai kawan, smart, dan yang penting, terlalu kiut sangat Ya Salammmm. Beliau ni adalah sejenis gadis kalau lu orang jumpa, memang lu orang takkan berkira nak belanja makan mi goreng mamak sama teh ais. Walaupun lepas tu lu sengkek terpaksa makan daun saja untuk meneruskan kehidupan.

Hah.. ada lagi. Beliau ada buat perniagaan jual tudung fesyen terkini. Tudung yang jenis ikat-ikat silang, yang kalau lu tak berhati-hati boleh tercekik sendiri. Lengkap gambar tudung, harganya, dan siap beliau jadi modelnya. Jadi, bila lu orang rasa nak beli tudung tersebut, lu kena ingat dua perkara. Pertama : Jangan ingat lu beli tudung tu, lu boleh jadi kiut macam dia. Kedua : sebahagian tudung tu dia dah pakai buat amek gambar. Maknanya, tudung tu dah jadi second hand. Tapi jangan risau. Beliau pakai sekali saja. Janganlah berkira sangat. Lagipun gua yakin sangat yang beliau ni wangi orangnya.

Kesimpulannya? Bagi gua blog ni boleh tahan hepp nya. Lu orang kalau suka melihat gambar, atau membaca tanpa berfikir, atau malas nak membaca langsung, blog beliau ni memang sesuai untuk dilawati.

Jadi, citer banyak tak guna, gua cauuu dulu




5 comments:

ana said...

cpt la review blog aku.

brader said...

nak ke?

dude said...

best sial lu punya review.
thumbs up. !

Khairi said...

cun gile idz nih.

adrinaqamarina said...

a'a la...
blog ne pon agak femes gak la...
(0_o)