Sunday, November 22, 2009

Pakcik Misai Yang Cool

Lebih kurang setahun lepas, gua ada pergi satu pulau kecil kat perairan sabah yang bernama Labuan. Tempat ni terkenal sebagai pelabuhan barang-barang untuk industri oil and gas, dan juga tempat horey-horey pada waktu malam.

Gua kena pergi tempat yang bernama Labuan Supply Base - LSB untuk setelkan misteri barang yang lenyap tiba-tiba. Hairan betul pump yang seberat 2MT pun boleh hilang. Setau gua, toyol tak minat curi barang-barang macam ni. Kalau nak pun memang tak larat pun nak pikul seko-seko.

Sampai kat pintu LSB, gua kena pergi register dulu kat brader guard. Hari itu, pakcik Munir, brader misai tebal yang bertugas. Beliau adalah penduduk Labuan yang tegar. Bila gua hulur IC, dia belek-belek dan bertanya dengan penuh minat.

"Kau orang dari mana?"

"Dari KL pakcik"

"Oh, KL. Jauh betul tu. Naik belonla ke sini?"

"Benar tu pakcik" jawab gua pendek. Orang-orang sana panggil kapal terbang = belon.

"Anak sedara pakcik, Bidin pun kat KL sekarang ni. Kau pernah jumpa dia?"

Time ni gua dah setat konfius. "Alamak, susah sikit nak jawab soalan pakcik tu. KL ni besar"

"Yeke. Ko duduk kawasan mana?"

"Saya kat area Ampang. Bidin tu duduk kat mana pakcik?"

"Dia kat pulau pinang"

Muka pakcik Munir maintain serius. Tiada bibit-bibit gurauan yang terbit dari wajah beliau.

Dan gua cuma mampu bantai gelak dalam hati saja...

3 comments:

fndrocka said...

lawak serius

adrinaqamarina said...

hoho~
kalo gelak depan2 tu...
agak2 nyer...
dapat reward ta dari pkcik tu?

Brader Diego said...

Mybe dapat penampar kot.