Wednesday, November 11, 2009

Blog Review 2 : Kecintaan Agung yang Outdated

Nama Blog : Lyana Hisyam
Konsep : Kisah pelayaran cinta remaja yang mendalam
Bahasa : Melayu yang sopan dan menitik beratkan tatabahasa yang kudus
Followers : Tak kelihatan

----------------------------------------------------------------------------------

Gua jumpa blog ni secara tak sengaja setelah klik link demi link blog-blog di luar sana. Pada mulanya, blog ni kelihatan typical sahaja di mata kasar gua. Tapi setelah gua menggeledah entry-entry beliau, ternyata sangkaan gua meleset. Dan mengunjungi blog ini adalah antara keputusan yang paling menyesal yang pernah gua buat dalam hidup gua.

Kalau lu orang ada terasa mahu layan blog ni, gua mahu menabur bakti kepada lu orang dengan memberi kata-kata hikmat - 'tolong bawa sekali baldi, besen, tong sampah, atau apa-apa barang yang boleh menampung muntah luorang'. Kalau malas, bawak luorang punya laptop masuk toilet sekali. Gua taknak bertanggungjawab kalau lu termuntah atas rambut hosmet lu.

Secara amnya, penulis mahu mengetengahkan nilai-nilai murni kepada pembaca blog serta meluahkan apa yang terbuku dihati beliau terhadap dunia luar. Beliau adalah seorang yang mengidam untuk hidup di dunia yang sempurna tanpa cacat cela, of course bersama-sama kekasih hatinya yang diwar-warkan hensem macam orang nepal yang berkulit cerah.

Antara yang gua dapat tangkap dalam blog ini adalah:
(1) Puisi cinta yang mendalam terhadap kekasihnya - gua dengar memori lane dah claim copywrite utk cedok puisi ni bubuh dalam kad raya jiwang jiwang
(2) Kisah keluar deting secara romantis - sebijik macam filem baru yusop haslam nak keluarkan
(3) Kisah kekasih kena kacau adik junior - sangatlah motherfoker cerita ini. Gua hampir kelar leher sendiri ketika membacanya
(4) Tips-tips kejujuran dalam percintaan - kesimpulan : merajuk adalah keindahan sebenar dalam percintaan

Paling menyayat hati adalah perkara ke-3 di atas. Gua kasik copy paste terus tulisan beliau:

Situasi 1

P: Haii awak, awak blablabla kan? Suke lah tengok awak. Saye selalu nampak awak lalu kat sini.
*sambil meliuk lentuk kegedikan*
L: Err, yep.
*muka blushing2*
Hailaa. Kalau dulu2 lelaki yang usha2 perempuan. Nih dah terbalik kah? Lelaki yang tunduk2 tersipu-sipu kena usha. Perempuan yang menggedik. Apakah?

Situasi 2

Junior yang menggedik dengan abang senior~
P: Erm bang2, nak tumpang kereta boleh tak? Kolej kediaman saye jauh lah. Nak jalan kaki jauhhh..
*ek elah, selalu kau balik camane kalau tak nampak abang senior tuh? and sebenarnya tak jauh mana pun kolej kau kan..*
L: Sori lah dik. Gf abang dah pesan tak boleh bagi perempuan lain yang tak dikenali sangat tumpang kereta.

*jawapan best kan? amik kau!*

Gua hairan cuma satu benda saja. Macam mana beliau tau cerita ni? Konfem daripada brader-L tersebut. Cuba luorang pejam mata, dan bayangkan muka brader-L ketika menceritakan pengalaman hangat di'kacau' adik junior kepada beliau. Adakah muka bangga? marah? ataupun masih tersipu-sipu kemaluan lagi? Dan apa pula matlamat menceritakan perkara itu? Supaya dapat title 'kekasih setia peringkat 1Malaysia'? Mesti dapat 'reward' malam ni kan?.. thehehee...
p/s: kan kereta tu abah lu yang belikan. pasal apa lu kena ikut cakap awek lu pula?

Oh ya, kalau lu orang mahu kasik komen dalam blog tersebut, sila berwaspada. pastikan komen lu perlu ada ciri-ciri membodek, ayat manis dan yang penting, lu perlu bersetuju dengan konsep yang disampaikan. Kalau tidak, lu punya komen memang tak akan disiarkan, jauh sekali untuk diaplikasikan.

'Kalau awak tak suka baca, then tak payahlah baca. Kan saya dah tulis banyak kali di entry-entry before'. Ayat ni macam dah jadi pengganti 'assalamuaikum' dalam blog beliau. Banyak kali betul beliau sound sedemikian. Nampak sangat memang ramai yang dah termuntah atas kepala hosmet ketika membaca blog tersebut.

Blog ini sesuai untuk ditontoni oleh pembaca-pembaca yang mempunyai ketahanan perut yang tinggi. Juga, orang yang kerja kapal yang muntah itu adalah rutin harian biasa. Tak sesuai untuk ibu-ibu yang hamil.

Yang paling bagus adalah, kalau lu ada terminum klorok secara tak sengaja ataupun ada member dengki taruk bulu tikus dalam air oren lu, dan lu memang perlu muntah untuk menyelamatkan nyawa sendiri, silalah baca blog ini. Ia nya adalah terapi yang sangat efisyen.

Gua tak boleh nak sambung lagi panjang-panjang, nak pegi hantar baldi ni ke bilik air dulu....





13 comments:

Luca De Ketiak said...

bro, asal blog pompuan yang lu review?

aritu lu ulang pondan sampai 4 kali?

mana nye?

Brader Diego said...

haa... kata omputeh, save the best for the last

hafizshinchan said...

sila review blog ni plak;
www.pmo.gov.my/datinrosmah

Lyana Hisham said...
This comment has been removed by the author.
Lyana Hisham said...

wow..thank u lah rajin nk review ;)

muntah dah ok? x ok g clnc yer brader..baldi cukup? x cukup ley bg pnjm..

chow~

shindosai said...

nice....
review2 pon trafffffic boley naek..

XD
http://downloadfreemovees.blogspot.com/

dude said...

kaw2 nye lu kutuk..
hahaha

princess_momo said...

knapa ngan mamt 2 ek yana?
xpuas ati pe agknye ngan yana...
bgang btl

UHF6003-01 said...

http://lifewifdapinkdiary.blogspot.com

Brader Diego said...

hafizchan - tgklah kalau gua rajin

Lyana - thanks for dropping by

Shindosai - khidmat masyarakat beb..

Dude - ala, sikit2 je. gurau-gurau manja bak kata orang

princess - ntahlah kan cik kiah.. heran i

UHF - nice one

Sang Pemimpi said...

hahhaha..tuan punye blog rilek je tuh

adrinaqamarina said...

wa...
terign gak la na usha...
hoho~

saya.L-A-N-N said...

Selaku student UKM, gua malu dengan post Lyana Hisham.

T____T