Wednesday, June 24, 2009

facebook, kupu-kupu dan pembaris besi

Anda gersang. Hari hujan lebat. Perut memulas tak pasal-pasal. Malam tadi, team bola kesayangan kalah. Kutu-kutu kat opis dari team rival sibuk dok bakar bagus punya. Beg duit tertinggal kat rumah. Password email pula expired tak boleh log on. Lupa nak pakai deodorant pagi td. Line internet takde, tak bole layan Facebook. Kerja melambak2 kat atas meja. Bos dah setat tarik muka ketat. Member dok tagih duit betting bola. Dan hari ni baru hari ISNIN!!!! Resultsnya = urat berupa hurup Y terbentuk kat dahi belah kiri kanan.

Dalam kepala, anda terngiang-ngiang pesanan hikmat braderdiego "takde masalah dalam dunia ni yang tak dapat diselesaikan dengan cara BERTENANG". Masalahnya sekarang, anda dah berada dalam fasa 7 (ruang angkasa setan) iaitu fasa kedua tertinggi dalam keseluruhan jilid tekanan perasaan. Time ni anda hanya tinggal selangkah dari memasuki fasa 8 (jin cakerawala bumisakti). Kalau anda tak bole handle tekanan, nescaya anda akan menghabiskan seluruh hayat mengejar kupu-kupu imaginary di wad saiko.

Anda ingin bertenang, tapi jiwa dah bergelojak. Susah sangat nak kontrol bila dah memasuki fasa 7.

"Apa perlu saya lakukan??"
Ya. Itula soalan keramat yang menentukan masa depan anda. Sila buka mata besar-besar dan hapal 4 simple step berikut:

Langkah pertama - OBSERVE
Perhatikan keadaan persekitar. Hapal segala benda yang ada di sekeliling anda. Ini termasuklah orang, barangan, tumbuhan dan apa-apa lagi. Kalau ditakdirkan anda memiliki IQ yang berkualiti rendah, usah gusar. Biasalah tu. Apa anda perlu lakukan adalah catat objek tersebut atas sekeping kertas bersaiz A empat. Tulisan tak kisah cakar ayam. Senang cerita, lepas tulis tu, anda sendiri masih boleh baca sudah dikira sukses.

Langkah kedua - DISTINGUISH
Yang ini penting. Daripada list objek itu, anda asingkan objek-objek tajam atau berbahaya yang boleh mendatangkan cedera fizikal mahupun pendarahan dalaman. Contoh-contohnya adalah pisau lipat, pokok kaktus yang kiut gadis biasanya taruk atas meja opis, racun serangga, pembaris besi, budak kecil berperangai samseng, ular senduk, pistol, jentera berat dan sebagainya. Pastikan barang-barang ini berada luar daripada satu kilometer radius dari lokasi anda.

Langkah ketiga - SHOCK
Seterusnya, anda perlu buat aksi simple secara tiba-tiba yang tiada orang boleh jangka. Anda boleh bangun dari kerusi anda secara tiba-tiba dan mengejut. Atau ambil gambar sendiri guna kamera phone buat aksi swit sangat. Atau cukur bulu dada melintang. Atau turun bekfes kat tempat yang jauh seperti di singapura. Tak kisah. Matlamatnya adalah supaya anda beralih daripada fikir perkara sadis yang menimpa anda. Tapi AWAS!!! Jangan buat aksi yang cenderung kepada kecederaan

Langkah keempat - LIFE
Bila anda selesai langkah SHOCK, kini level stress anda biasanya dapat turun ke fasa 2 (jembalang taring sakti). Anda sudah boleh meneruskan kehidupan seperti biasa. Buat keje, hidup heppening, swit sangat.

Ingat!!! Tiada masalah yang tak dapat diselesaikan dgn cara bertenang.....
2 comments:

fikrianwar said...

brader diego..sedikit soklan buat hadaman brader
1. kenapa diego? ada apa dgn diego?
2. apakah yg mendictatekan diego ?

skn suratan kali ini..hingga ke ruangan berikutnya

Gua Yg Tetap Cool Walau Apa Berlaku said...

Tak sangke lu agak kretip bro. Cool2. Kepidap.