Tuesday, March 16, 2010

Kehilangan

Aku ni adalah spesis manusia yang cepat bosan. terutama sekali kalau kat tempat keje. datang dahlah lambat, balik nak on time je. Bayangkan pukul 8 tu, masih lepak beranda rumah aku sambil dengar kicauan burung dan usha sekawan nyonya bersenam taichi kat tasik sebelah. Baju tak iron lagi pulak tu.

Memang jadual harian aku, sampai opis paling awal kol 8.30. Opis dengan rumah aku 10 menit je bai. pada pukul 4.50 sharp aku akan naik tingkat 5 utk solat asar berjemaah kat surau. kol 5.12 aku akan tergesa-gesa berkemas untuk balik. padam komputer pun tanpa ikut protokol. main off suis je terus. ala, kalau rosak bukan komputer aku. silap-silap boleh dapat komputer baru. tak ke untung tu?

Tapi hari ni berbeda dari hari hari yang biasa. Aku macam lalai dengan urusan duniawi, sampai kantoi solat berjemaah. Sedari jam dah pukul 6.20. gila babi tak puas hati, company is stealing my precious time.

Aku naik ke surau. Surau kat building ni, pintu dia berkeriuk sket. kalau bukak akan mengeluarkan macam bunyik suara musang yang penasaran. "keriuuukkkkkkkk" cenggitulah lebih kurang bunyiknya. Lepas amek wuduk lebih kurang, aku masuk ke dewan solat. Memang takde orang. Ciss.. tak dapat nak berjemaah, kan? 27 kali ganda beb, sape taknak. Cuba bayangkan solat asar sebanyak 27 kali, mau lebam tendon lutut aku.

Nak tak nak, aku solat macam biasa dengan mengambil saf paling depan. Dan macam biasalah, kalau iman tu senipis bulu roma bakteria, memang takdenya nak khusyuk. Teringat pasal nak servis kereta laa, pasal katun ben 10, pasal awek yang tuhari mintak no tepon tapi tak dapatlaa, dan yang paling sewel, siap boleh merancang strategi nak berniaga karipap segera. Memang setan la setan ni. Time aku banyak masa lapang takde pulak nak pikir pasal benda-benda camni.

Bila sampai rakaat kedua, tetiba aku dengar bunyik musang "kreeiiuukkk" menandakan ada sorang brader masuk. Nampak gaya, dia lebih dipengaruhi urusan dunia berbanding aku. Bagus. Kalau ada rezeki bolehlah dia tepuk bahu aku solat jemaah sama2. Sambil2 solat tu, aku dengar bunyik air menandakan brader tengah berwuduk. Bagus, aku pun melambat2kan bacaan solat.

Masuk rakaat ketiga, bunyik air dah ilang. bunyik tapak kaki kedengaran jauh sket dari belakang. Kalini aku lambatkan fatihah. Bacaan mad arid lisukun di setiap penghabisan bacaan tu memang aku bantai kasik 6 harkat betul betul. rasa macam imam masjid nabawi pun ada tatkala itu.

Bunyik tapak kaki dah ilang. Tapi tak sampai2 lagi brader kat belakang aku. ciss, dia solat sorang2 rupanya, pada benak fikiran aku. Nampak gayanya, takde rezeki nak pahala lebih. Seraya itu, aku naikkan speed bacaan aku setaraf motor belalang 150cc.

Lepas bagi salam dan berdoa ringkas, aku pun bangun dan berpaling untuk keluar dari surau. Seketika kemudian, aku melangkah keluar dari dewan solat menuju ke tpt wuduk, sarung kasut dan terus blah. Sempat aku capai stoking bubuh dalam saku belakang.

"kriuuukkkkkkk" bunyik pintu nyakdarah tu masa aku bukak. Secara automatis, langkah aku semakin laju semasa meninggalkan surau. Dan makin laju sehingga menghampiri kelajuan olimpik....

Hari ini betul-betul berbeda dari hari-hari yang biasa. Aku lagi tergesa-gesa nak balik, sampai tak offkan komputer pun. Peduli apa bukan aku bayar duit karan opis pun. dan aku tak bawak pun beg aku. esok kang baru aku amek.

Sebabnya??? Kat surau tadi, masa aku berpaling, aku nampak takde seorang manusia pun kat belakang aku. TIADA. Tak agak-agak betul. Bedebah tu kalau ye pun nak main-main, takyahlah siap wuduk bagai. Bukankah membazir itu amalan setan?

10 comments:

eJAI said...

haha...sape tu yg smayang blakang ko??

munira said...

memang setan!haha

phish said...

mad arid lisukun..mmg chara la bhaiii

cHeQgu sQema said...

hah.. saper suruh x kusyuk! haha..

BraderDiego2 said...

Munira :
Setan kan?

phish:
Kalau paru-paru tak kuat, mengah juga jadinya beb

cHeQgu sQema:
Itulah. Tak buat lagi lenkali

Mommy Lyna said...

Dia basuh myka je la bai

Ash said...

malaikat la tu

green apple said...

aku pun selalu rasa takut walaupun tengah semayang. haha..

btw tima kasih sbb genapkan 100.

mrs shaifull said...

tp ok gak sbb confident je nak jemaah sekali, buatnya tgh semayang dah imagine yg bukan2, lg haru :)

Sue@Iza said...

okeh, entry yang meremangkan bulu tengkuk.... T___T